Ритуали за късмет през Страстната седмица и на Великден. Спазвайте ги и ще ви върви през цялата година!

ВАРНА новини лого

 

В православната традиция на българина Страстната седмица и Великден имат особено значение. Един от най-важните и светли християнски празници Великден за нас българите е свързан и с редица ритуали и поверия, които се спазват стриктно, за да ни върви през цялата година.

 

Ето какво разказват за традицията нашите приятели от FG Style:

 

Страстната седмица е наречена така, защото на старобългарски „страст“ означава „страдание“. По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени „страстна седмица“. Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.

 

Страстната седмица започва на първия ден след Цветница, който е наречен „Велики понеделник“.

 

На Велики понеделник започва голямото почистване на къщата. Това чистене има и ритуален (символично пречистваш) характер – мият се прозорците – за да виждат очите, премита се с метла – за да изгоним лошите помисли и късмет, поръсва се с вода двора (днес се ограничаваме до измиване на пода) – за да са чисти помислите ни. Нарича се за здраве.

 

На Велики вторник ритуалното почистване продължава с изтупване и пране. Изобщо цялото това чистене се прави за здраве на хората в дома.

 

Велика сряда е последния ден от голямото чистене. Тогава задължително всички в къщата се къпят. Жените мажат косите си с масла и помада – да са здрави и лъскави през цялата година, а мъжете се подстригват и бръснат брадите си.

 

На Велики четвъртък всяка домашна работа е строго забранена! Боядисват се великденските яйца, като задължително тази дейност се извършва до залез слънце. Първото яйце задължително се боядисва червено. С него се прави кръстче за здраве на челата на децата и се оставя до иконата, за да пази къщата.

 

На Велики петък (наречен още Разпети петък) по-талантливите домакини рисуват боядисаните от предния ден яйца с различни мотиви. Отново е забранена всяка домакинска работа. Ходи се на църква и се минава под масата три пъти за здраве.

 

На Велика събота се месят и пекат козунаците.

 

Най-важни обаче са ритуалите, които всеки трябва да спази на самия празник, за да му върви, да е здрав и щастлив, през цялата година:

 

Задължително още сутринта обличаме най-новите си и хубави дрехи.

 

Още със ставането, задължително сресваме косите си, а ако паднат косми ги увиваме в чиста кърпа и ги заравяме в чиста пръст. (Ритуалът е срещу уроки и се прави в някои части на България)

 

Първото яйце, което се яде е червено. То трябва да се разреже и да се сложи на масата.

 

Червено яйце се слага и до главичките на децата, още докато спят. Това ще ги пази от болести и най-вече от шарка.

 

Черупките на великденските яйца никога не се хвърлят. На село хората ги дават на кокошките, за да снасят много през цялата година.

 

Когато цялото семейство се събере около празничната трапеза – побързайте да заключите вратата. Така късмета и благополучието ще останат в къщата и няма да избягат от вас.

 

Най-важно е да посрещнете празника с любимите си хора, с усмивка и добро настроение, а съвети как да изглеждате наистина неотразими на празника може да намерите ТУК!