Европейски регулатор: Лицевото разпознаване трябва да бъде забранено

ВАРНА новини лого

iStock

Лицевото разпознаване трябва да бъде забранено в Европа заради „дълбокото и недемократично навлизане“ в личния живот на хората, заяви Европейският надзорен орган по защитата на данните, цитиран от Ройтерс.

Регулаторът изрази съжаление, че комисията не се е вслушала в предишен негов призив да бъде забранено лицевото разпознаване на обществени места.

„Нужен е по-строг подход с оглед на това, че биометричното разпознаване от разстояние, при което изкуственият интелект може да допринесе за безпрецедентни събития, крие изключително голям риск от дълбоко и недемократично навлизане в личния живот на хората“, заяви надзорният орган цитиран от БТА.

„Европейският надзорен орган по защитата на данните ще се съсредоточи в частност върху поставянето на ясни граници за тези средства и системи, които може да крият опасност за основни права, каквито са опазването на личните данни и личната неприкосновеност.“

Коментарът беше направен два дни след като Европейската комисия предложи проект за правила, в който се предлага да бъде позволено използването на лицево разпознаване при издирване на изчезнали деца и престъпници и при случаи на терористични атаки.

Предложените правила, които трябва да бъдат обсъдени със страните от ЕС и Европейския парламент, са опит на комисията за създаване на международни правила за изкуствения интелект – технология, в която доминират Китай и САЩ.

Предложенията на комисията породиха критики от правозащитни организации, които се опасяват, че вратички в тях може да позволят на авторитарни правителства да злоупотребяват с изкуствения интелект, за да погазват правата на хората.

Novini.bg