Иван Портних: Движението в Морската градина остава забранено, въпреки личните интереси на „Демократична България“

ВАРНА новини лого

Снимка общински пресцентър

Насрочено е делото, което ще разгледа жалбите за ограничаване на движението на коли в Морската градина. Върховният административен съд го ще го разгледа на 13 май. Изключително се радваме за предстоящата развръзка, защото в този парк не трябва да има автомобилен трафик. През годините издавах заповеди, които бяха яростно атакувани в съда от собственици на имоти и заведения в Морската градина. За това дело във ВАС жалбата е свързана с генералния план за движение във Варна. На първа инстанция спечелихме, във времето обаче беше спряно предварителното изпълнение до окончателното разглеждане на делото на 13 май – забавянето е повече от година. През това време бях санкциониран нееднократно, защото направих всичко възможно достъпът на автомобили в парка да бъде ограничен. Въпреки яростната съпротива и атаки към общината от 2013 г. успяхме да въведем ограничителен режим. Подчертавам, по време на моето управление не съм издавал разрешителни за строежи там“, заяви днес пред журналисти кметът на Варна Иван Портних.

 

Той допълни, че проблемът напоследък се политизира.

 

„Морската градина нееднократно беше плацдарм на една определена политическа сила за редица нейни кампании. Нейн бивш кандидат-кмет и лидер се обявиха в защита на интересите на собствениците на имоти и заведения. Сега представителите на „Демократична България“ яростно отбягват темата. Ходят и снимат къщата на Марешки, за която сме издали отказ за търпимост, който е предмет за разглеждане в съда. И удобно „пропускат“ един палат на броени метри от къщата на Марешки, откъдето постъпват в жалби в съда и където (по информация на медиите) регистрация има бивш кандидат-кмет на „Демократична България“ – т.е. тази партия е обслужвала собствени и/или лични интереси“, разкри Иван Портних.

 

Кметът се надява съдът да сложи край на сагата.

 

„Радвам се, че е насрочено дело на ВАС – да реши казуса на втора инстанция. На първа община Варна спечели. Вярвам, че българският съд ще застане на страната на обществения интерес! Защото Морската градина е парк, а не паркинг. В противен случай се обслужва личният интерес на определени собственици, които стигат с колите си до палатите“, обобщи кметът.

 

Движението в Морската градина ще продължи да бъде забранено.

 

„В близките дни знаците там ще бъдат „зачохлени“. Но предупреждавам, че това не променя факта, че като парк в Морската градина няма да има движение на автомобили. Общинската полиция ще бъде на входовете на парка – започва летният сезон и ще продължим да предупреждава всеки, който иска да влезе в Морската градина, че шофирането там подлежи на санкции. Сагата е дълга и сложна, паркът е парк, в него не може да има движение на автомобили“, посочи кметът.

 

лалета

 

И отново припомни, че атаките идват от кръгове, свързани с „Демократична България“ – Варна.

 

„Трябва ясно да се знае, че жалбите са от адрес, свързан с кандидат-кмет на „Демократична България“. Правим всичко за спазването на закона! Така е от 2013 г. въпреки яростния натиск от много места“, завърши Иван Портних.

ВН

Чуйте подробности в аудиото: