В десетката: Партията на Слави е от фюрерски тип с цел да минира и взриви политическата система

Слави Трифонов

Източник ПИК

Интересно мнение за политическия хаос в страната и по-специално за новото явление „Има такъв народ“ сподели на страницата си във Фейсбук доц. д-р Момчил Дойчев от департамент „Политически науки“ в НБУ. Той е и съпредседател на Атлантическия съвет на България.

Ето какво пише той:

„Има такъв народ“ е типична популистка Single-issue party /партия с една едничка цел/, която е основана с цел да минира и взриви партийната и политическа система чрез искане на мажоритарен вот, провеждане на непрекъснати референдуми и фактическо лишаване на партиите от държавно финансиране. В този смисъл, това е типична не само антисистемна, но и „антипартийна партия“, основана на безпрекословна вярност към лидера си, който изисква безусловно подчинение и няма друга програма освен тази единствена цел – ликвидиране на познатата партийна и политическата система.

Като се стреми да си осигури тотално превъзходство, без да се съобразява с други партии и с това, че политиката е процес на търсене на съгласие и компромис в името на общото благо. В този аспект това е партия от фюрерски тип, основана на безпрекословна вярност към вожда. Такива партии са познати в много западни страни, но там сякаш липсва фанатичната партийна увереност. А там и целите са по-скромни – има например партия за освобождение на животните, партия против климатичните промени, партия за евтаназия,  партия за пряка демокрация, пиратска партия, партия за разрешаване на канабиса и др. При нас тази партия би било по-добре да се казва „Няма такъв народ“, защото е по-скоро от рода на партия против земното притегляне и въртенето на Земята около Слънцето.

ПИК