Говорителят на ЦИК с остър коментар за наложения машинен вот: Никой не може да даде достатъчна сигурност, че този софтуер няма да произведе резултати, които нямат нищо общо с гласуването

ЦИК

Разходът за един машинен глас е 55 лв., а за една хартиена бюлетина – около 70-80 ст. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров в предаването пред Нова ТВ.

„Машинното гласуване е аутсорсване на изборния резултат. Един машинен глас струва 55 лв. Говорим за разходи. Хартиената бюлетина е около 70-80 ст. Недействителните гласове не са проблем на изборната администрация. Нито Германия, нито Нидерландия не се намират в 20 в., но са преценили, че от гледна точка на сигурността на изборния процес е по-добре да няма машинно гласуване“, коментира Димитров.

По думите му парламентарните избори най-вероятно ще са на 11 юли. „Машината не позволява да има недействителни бюлетини. Никой не може да даде достатъчна сигурност, че този софтуер няма да произведе резултати, които нямат нищо общо с гласуването“, обясни Димитров.

Според него неслучайно има ясно становище, че е добре изборният процес да бъде в средните възможности на избирател. Димитров обясни, че машинното гласуване за провеждането на няколко избори е равно на коледните добавки на всички пенсионери. Той добави още, че би трябвало да има нова обществена поръчка за машини.

Още по темата: Станислав Трифонов отново се включи през Фейсбук, всичко с Изборния кодекс било в реда на нещата