Варненска гимназия организира Националното състезание „Горски многобой“

ВАРНА новини лого

Снимка: Общински пресцентър.

Национално състезание „Горски многобой“ ще се проведе от 10 до 12 май на територията на ДЛС-Балчик. Организатор и домакин на надпреварата е Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна.

Състезанието е традиционно, като всяка година една от професионалните гимназии в сектора се нагърбва с организацията и провеждането му, предават за „ВАРНА новини“ от пресцентъра на Североизточно държавно предприятие (СИДП). В многобоя участват само пълнолетни ученици, които не са се включвали в предишни издания.

В 14.00 часа на 10 май е официалното откриване на състезанието и техническата конференция за участниците. В 9.00 часа на 12 май стартира първият етап, а в 13.30 часа вторият. В първата част учениците трябва да пробягат маршрут с дължина два километра, като по него ще бъдат разположени пунктове по отделните дисциплини – садене на фиданка, разпознаване на иглолистни и широколистни дървесни видове, дървесина, стъпки и следи на дивеч и птици, болести и вредители, спортен риболов и стрелба с пневматична пушка. Във втората част на надпреварата състезателите ще изпълнят различни задачи свързани с дърводобива в горите.

Състезанието завършва с индивидуално класиране в първия етап и отборно във втория етап. Награждаването е насрочено за 19.30 часа. Всеки един етап от състезанието се оценява от комисия, в която влизат представители на ЛТУ, СИДП, ИАГ, ДЛС-Балчик, ЛРД и лицензирани изпитващи.