Росица Кирова от ГЕРБ: В този парламент видях много хора, нисши духом, събрани на едно място

Колаж на Росица Кирова и Народното събрание

Колаж: ПИК.

В този парламент видях много хора, нисши духом, събрани на едно място. Това обобщи депутатът от ГЕРБ Росица Кирова. Тя и депутатът от ДБ Манол Пейков разказаха пред Би Ти Ви впечатленията си от деветте пленарни заседания на 45-ото Народно събрание, които се проведоха.

Двамата депутати, които за първи път са депутати, коментираха и скандалите около Комисията на Мая Манолова за ревизия на властта.

„Този парламент се оказа, за мое дълбоко съжаление, на нивото на българската действителност – заяви Росица Кирова. – Очаквах наистина повече. Извадката да не е такова трагично отражение на цялата ни народна психология. Много хора, нищи духом, събрани на едно място. Това бе за мен парламентът”.

Тя взе отношение и около скандалите в комисията на Мая Манолова.

„В комисията от бизнесмена Ралчовски излязоха някакви думи, твърдения – заяви Росица Кирова. – За да станат те истина обаче, те трябва да бъдат доказани от някой. Като го слушах този господин, се притесних за себе си, за децата ми, за нацията. Чух спор между двама бизнесмени. Все пак и аз се занимавам с бизнес. Тези господа си разрешаваха търговски отношения пред всички. Но се премина грозно, отвъд търговски отношения, имаше доста грозни неща. Най-грозното бе подвикването за образованието. Човекът си каза, че бил жичкаджия. Няма лошо в това. Всяко едно образование заслужава уважение, но да кажеш на човека отсреща, че родителите му напразно са си дали парите да го образоват, бе потресаващо просташко. И това излиза от хора с претенции. Знаете ли колко малко земеделци в страната има, които само могат да си мечтаят за субсидия 4 000 лв.? Иначе, явно не съм достатъчно близка с премиера, защото не съм ходила на подобни срещи. Всеки сам избира с кого дружи и какво прави. И този Ралчовски по някаква причина е допуснат на подобни срещи. Имам дело преди повече от пет години срещу държавата защото таксата, която фирмата ми плаща е пет пъти по-висока от обичайното. Така се прави. Споровете се решават в съда. Всичко останало са спекулации. По приказките на господата в залата, явно странно се прави бизнес в България. Не смятам обаче, че шоуто на Мая Манолова трябва да бие това на Слави. Защото той, все пак, е професионалист там.

Иначе, поне аз, в парламента отидох с конкретни задачи. Опитах да направя нещо за Северозапада и продължавам в тази посока. Там съм като представител на Видин и региона, и това е важното за мен. И до последно ще опитвам да го правя”.

„С всичките му кусури парламентът бе много жив – анализира Манол Пейков от ДБ. – Имаше много бурни страсти. Хората в страната гледаха за първи път парламента като шоу. Просто има страшно много тиня и трябва да се пусне живата вода. Това се видя. Къде ще отиде тя, вече е друг въпрос. Твърде бързо нещата се преобърнаха в предизборна кампания в този парламент. Разбра се, че няма да има правителство и предизборните настроения завладяха всички. За краткото време на работа на Комисията на Мая Манолова нещо конструктивно не може да се случи. То е по-скоро деструктивно за една система, която е дълбоко опорочена и трябва да бъде заменена от друга. Така е, когато човек се застои дълго време на власт и започва да се самозабравя. За Манолова това си бе истинска предизборна кампания и тя го прави с патос с апломб.

Иначе за скандалите в Комисията й, определено, за мен, не става дума за търговски спор. Държавни фондове, пенсионни фондове са инвестирали благодарение на създадения изкуствен оборот на тази фирма. Това е огромно престъпление. Дори и да забравим другите неща – карти, кюлчета, това си е вече престъпление. Когато имаш 150 000 дка. земя , трудно може да си представите размера – над 10 – 15 села събрани. Тогава си принуден да си близо до властта, защото друг избор за теб е очевидно, че няма. И за мен видяното бе ужасяващо. По-скоро чисто антропологически наблюдавах поведението на хората. Ужасяващо бе. Господин Манев и господин Главчев бяха застанали на амбразурите като матросовци и правеха всичко отчаяно за да забавт процеса, от устата на човека да не излезе нещо още. Проблемът е, че тези хора направиха всичко възможно да демонстрират, че не искат тези неща да се чуват”.

От ПИК