Всички румънци и чужденците с право на пребиваване в страната вече може да се ваксинират без предварително записване

ваксина

Снимка: Ройтерс

От днес всички румънци над 16 години, но и чуждестранните граждани, които имат право на пребиваване в Румъния, могат да се ваксинират в който и да е ваксинационен център без предварително записване, съобщават от телевизия Диджи24, цитирани от БТА.

Възрастните хора и лицата, които вече имат насрочена ваксинация в платформата за записвания, ще имат приоритет.

На практика всеки, който желае да се имунизира срещу КОВИД-19, може да го направи директно, представяйки само личната си карта, посочва телевизията.

Националният ваксинационен комитет уточни, че лицата над 60 години, които искат да се ваксинират, могат да се явят във ваксинационните центрове през целия интервал на работното им време. Лицата под 60 години, които не са предварително записани за ваксинация, ще могат да получат доза от ваксината след 14.00 часа.

Същевременно в Букурещ вчера започна тридневен денонощен ваксинационен маратон с участието на около 1200 доброволци – лекари, медицински сестри и студенти. В откритите за целта 50 ваксинационни пункта на две места в столицата вече са се ваксинирали над 5500 души, съобщиха организаторите.

Броят на новозаразените и болните в тежко състояние в Румъния отчита спад в последните седмици. През изминалото денонощие в страната са регистрирани 1305 нови случая, а 104 души са починали. В интензивни отделения се намират 1026 пациенти. От началото на пандемията в страната са потвърдени 1 065 254 случая, а 28 903 души са починали.