Екатерина Захариева ще участва в заседание на Съвета „Външни работи“

Екатерина Захариева

Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева заминава за Брюксел, където на 10 май ще участва в редовно заседание на Съвета „Външни работи“ (СВнР), съобщи пресцентърът на МВнР.

В рамките на съвета е предвидена задълбочена дискусия по Западните Балкани. Министрите ще обсъдят бъдещето на региона отвъд политиката на разширяване, както и икономическите последици от пандемията от COVID-19 в 6-те страни от региона, пише в съобщението.

Тема на разговорите ще бъдат и трансатлантическите отношения в контекста на планираната за 15 юни 2021 г. среща на върха ЕС-САЩ. Външните министри ще разговарят за перспективите пред сътрудничество със САЩ в области от взаимен интерес като справяне с последствията от COVID-19, климатични промени, търговията, сигурността и отбраната.

В дневния ред на заседанието е предвиден и неформален видеоконферентен разговор със специалния пратеник на американския президент по климата Джон Кери, с когото министрите ще обсъдят бъдещи съвместни действия в областта на климатичната дипломация.

Сред актуалните въпроси в дневния ред на СВнР са ситуацията в Беларус, увеличаващото се напрежение в отношенията с Русия, както и бъдещи действия в подкрепа на мирния процес в Афганистан, допълват от МВнР.