Германия започва масово използване на ваксината на Johnson & Johnson

ВАРНА новини лого

Германия заяви днес, че ще дава COVID-19 ваксината на Johnson & Johnson главно на хората на възраст 60 и повече години, но реши, че тя може да се предлага и на по-млади хора, стига да се вземат предвид техните индивидуални рискове за здравето, предаде ДПА.

Това означава, че ваксината на Johnson & Johnson ще получи същия статут като ваксината на AstraZeneca, която миналата седмица беше разрешено да се дава на хора на възраст под 60 години, стига да са имали консултация с лекар.

За разлика от ваксината на AstraZeneca обаче, Johnson & Johnson изисква само една доза, а не две.

Ваксинирането с Johnson & Johnson беше забавено в Германия и други страни в Европа заради опасения, че при изключително редки обстоятелства тя може да допринесе за образуването на вътрешни съсиреци.

Решението за премахване на възрастовото ограничение беше взето на заседание на провинциалните и федералните министри на здравеопазването и обявено от министъра на здравеопазването Йенс Шпан, след препоръка от най-меродавния орган за ваксини в Германия.

Министрите подчертаха, че са приели много сериозно случаите на тромбози на шийните вени във връзка с ваксината на Johnson & Johnson, но посочиха, че – както при ваксината на AstraZeneca – такива случаи са много редки.

По-масовото използване на Johnson & Johnson трябва да спомогне за по-нататъшното ускоряване на ваксинационната кампания в Германия, след като тя обхваща повече части от населението.

Заедно с федералните мерки за справяне с райони с висок процент на заразяване, ваксинационната кампания успя да намали разпространението на коронавируса в Германия през последните седмици.

Институтът по инфекциозни болести „Роберт Кох“ съобщи днес за само 6 922 заразени през последните 24 часа в сравнение с 9 160 души преди седмица, и още 54 починали.

Коефициентът на заразяване в рамките на седем дни – ключова мярка по отношение на ограничителните мерки – е 119,1 в сравнение със 146,9 преди седмица.

news.bg