Експерти с горещ коментар какво ще е служебното правителство на Радев

колаж

Колаж: ПИК

На първо място в тази комисия видяхме, че тя е част от предизборна кампания. Това заяви пред Би Ти Ви политологът проф. Румяна Коларова на въпрос за скандалите в парламентарната комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов.

„Очакването за реваншизъм го има само сред 18% от избирателите. Тази тема ще бъде водеща за формата за на Мая Манолова, може би и за „Демократична България“, но другите формации ще се дистанцират от нея“, прогнозира тя.

Социологът Първан Симеонов се присъедини към тезата, че въпросната комисия е част от предизборната кампания. Той видя любопитни детайли в поведението на Корнелия Нинова, която вече не се държи като политик, а приказва това, което мисли.

„Доскоро моделът беше всички срещу ГЕРБ, сега е всеки срещу всеки“, каза още Симеонов.

„Идеята всички срещу ГЕРБ е много добра, но тя няма да свърши работа на президентските избори. Много е важно какъв ще бъде съставът на правителството и какви ще бъдат неговите приоритети“, уточни Коларова. Тя изрази очакване някои от протестните партии да се дистанцират от президента.

„Фокусът е върху президентските избори. Това ще е кулминацията на годината. И фокусът е върху втория тур“, допълни Симеонов.

Според него, ако ген. Стефан Янев бъде посочен за служебен премиер, то това означава, че президентът иска отговорността при себе си и иска да бъде основна фигура. „Ако и фигури като Бойко Рашков са там, това означава и амбиция за ревизия“, коментира социологът.

Проф. Коларова обясни, че спряганите имена за министри подсказват, че той ще е от типа кабинет на Ренета Инджова, който е донесъл тогава много негативи за президента Желю Желев.

Първан Симеонов коментира, че промените в 12 без 5 на Изборния кодекс са контрапродуктивни, но може би Слави Трифонов и „Демократична България“ очакват повече гласова от чужбина с част от промените.

ПИК