Бойко Борисов: Държавата не е играчка за политици (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Държавата не е играчка за политици. Тя е хлябът, здравето, образованието на хората. Нужна е отговорност и работа всеки ден.

И още – отговорите ми за L’Europeo.

Интервюто е направено в деня за размисъл, 3 април 2021 г.

Това публикува на страницата си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, припомняйки думите си пред престижното издание. 

„Това е като една професия, свикваш с нея. Погледнато във всичките ми битности, аз най-много съм работил премиер. Пет-шест години съм бил пожарникар, пет-шест години кмет, пет-шест главен секретар и над 10 – премиер. Това е и проблемът в момента. Това е занаят, като всички останали“, разкрива Борисов пред Любен Дилов-син и Димитър Стоянович.

„Само ние се справихме с нелегалната миграция. Справихме се с дипломация. Виждате българите в огромната си част не усетиха, че има пандемия. Франция военно положение, в Брюксел видяхте какво направиха с демонстрантите, в Париж, в Берлин… Ние тук толкова майсторски проведохме и преодолявахме кризата, че психическото здраве на хората се запази. Четат – в Гърция всичко затворено, седят двамата тук и пият биричка. Хората четат, светът вече е много информиран“, изтъкна Борисов.

„Същото става като със свободата на словото. В прайм-тайм на най-гледаната телевизия и казва: „На мен искат да ми запушат устата!“. А той говори, кой, ако иска, как ще си там. Обаче нали това е мантра.

На другата сутрин го гледаш в другата национална телевизия, на третата – в третата. И навсякъде говори, че имало проблеми със свободата на словото. Аз от две години не съм бил в нито една, не искам и да ходя поради тази причина. Дал съм на опозицията цялата възможност колкото искат, толкова да се изявяват. Това е най-големият ми плюс – колкото повече те се изявяват, толкова повече хората им виждат акъла“, подчерта той.

„Ние сме парламентарна държава и майсторството да направиш мнозинство, което да подкрепя управленската програма на правителството, не е лесно. Ние винаги сме били в коалиция с някого или сме ползвали подкрепата на някого, за да може да се върви напред. Особено в последните четири години, имахме много диаметрални партньори – особено за покупката на новите Ф-16, за Истанбулската конвенция, ние ползвахме и подкрепата на опозицията, за да се случи. Така, че – не е лесно“, призна Борисов, отговаряйки на въпроса, че ГЕРБ досега никога не са управлявали самостоятелно.

Борисов коментира и желанието на Христо Иванов третият мандат за съставяне на правителство да бъде връчен на „Демократична България“. Той сподели, че е останал учуден от казаното от Иванов, че щял да предложи кабинет на малцинството, без да се подписват коалиционни споразумения. 

„Министър ми е бил две години, не съм останал с впечатление, че не познава толкова материята как работи държавата, парламентът и какво би се случило ако това се случи и това правителство отиде в министерски съвет с Христо Иванов премиер. Дотук добре. На следващия ден обаче парламентът трябва да започне да гледа неговите закони или неговия бюджет. Ние ще се съгласим ли с това? Примерно той иска да спрем парите на пенсионерите или строежа на магистрала „Хемус“. Ние не се съгласяваме. Или иска да спрем увеличението на учителските заплати. Ние не се съгласяваме. Или иска да спрем увеличението на доходите в другите сфери – МВР, отбраната… Тогава той има един шанс – да напусне. Само че, парламентът няма да го пусне. Така беше в нашите съседи. Ако целим хаос в държавата, ако това им е целта, много лесно ще стане“, коментира Борисов темата „Христо Иванов премиер“.

Премиерът в оставка отново изтъкна, че най-добрите експерти, са в неговата партия. И припомни, че БСП са световни шампиони по фалиране на банки. „Последната беше КТБ, помните. След това плащахме милиарди първата година, за да излезем от дупката. Сега казват: „Ще вдигаме доходите“. Питат ги: „А откъде пари?“. „В държавата има“. Ама в държавата има, защото Бойко е спестовник, Бойко е натрупал държавен резерв, харчил е, колкото е изкарвал, като държава, като правителство, като политика. И затова в момента сме с най-ниския външен дълг в Европа и с най-ниския дефицит“.

Борисов отново заяви, че всички направени разходи през последната година, са били само и единствено за борбата с COVID-19 и справянето с последиците от пандемията. Така при българските пенсионери са отишли за добавката от 50 лв. към пенсиите им над 1,200 млрд. лв., а в бизнеса по различните мерки, над 1 млрд. лв. 

„Това се прави адски трудно, затова ви го казвам. И като каже българинът: “Бербатов голмайстор на Висшата лига – а, това е лесно“. Ами иди стани. Или Стоичков – носител на „Златната топка“. Ама иди, виж колко е лесно да се бориш с Ван Бастен навремето и кой ли не, за да станеш ти. „Е, кво толкова“. Ние сме лесни на „Кво толкова“. Можеш, ама не го можеш“, каза Бойко Борисов.

Той заяви и, че допълнителните 1,2 млн. ваксини, които ще получи България, е било огромен жест на ЕК към България, към нашето здраве и лично към него. 

„За да ти вдигне австрийският канцлер телефона, трябва да те познава. Иначе техните протоколи почват: „Ама какво иска, за какво ме търси, ама какво ще говорим, я го пратете другата сряда или по-другия шестък се обадете пак“. Аз им имам личните телефони. Обаждам се: „Себастиан, дай да направим нещо“. Това е опит. Тези, за които сега претендират да са премиери или претендират да управляват, те първо ще се стресират, като отидат там. С Борис Джонсън се знаем, дето се вика, от деца. Ей сега да поискам разговор, след час или два, ще се обадят“, сподели Борисов.

„Аз, където ходя, виждаш, казвам обещах – водопровод – ето го, магистрала или стадион, супер компютър обещах – ето го, готов. Един от осемте в Европа. А, пребори се. Или как се бориш да прекараш и интерконектор за американска втечнена газ от Гърция, и „Балкански поток““, подчерта той.

„Как се прави мнозинство? Първият път беше най-лесно, защото имахме най-много депутати – над 100, БСП имаше 40. Има ли под 7-8% разлика – може да се прави. Над 7-8% партията, която печели, няма шанс да се откаже от управлението, защото нейните хора – мнозинството и демокрацията е това – за който гласуват най-много хора. И на мен Радев не ми харесва изобщо, но гласуваха повече, отколкото за Цецка Цачева. Не ми харесва, но това е. Вторият и третият мандат, аз с друга тактика подходих. Първо, аз нито имам търпението, нито нервите – прекрасно познавам опонентите, а преговорите за коалиционно правителство не са пазарлък, а са сложно нещо. Аз пускам жени, и сега така ще направя. Жените са по-търпеливи, не се сбиват, не се псуват. Те по-умело ги водят“, каза повече за тънкостите в родната политика премиерът в оставка.

ПИК