Гърция ще налага локални локдауни, ако не се спазват мерките

ковид

iStock

Гръцкото правителство намекна в понеделник, че обмисля да приложи план за налагане на местен локдаун, ако обществеността и бизнесът не спазват протоколите за безопасност и това доведе до възникване на огнище на пандемията, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от „Фокус“.

Предвиждайки възможно неспазване на мерките, говорителят на правителството Аристотелия Пелони подчерта, че Гърция не може да си позволи неуспехи, оставяйки отворена възможността да бъдат наложени допълнителни мерки и дори локални блокировки. Тя добави, че се надява, че призивите на правителството ще бъдат чути, в противен случай „местните огнища ще бъдат ликвидирани съответно“.

След като локдаънът бе вдигнат в страната до голяма степен миналия петък, властите бяха изненадани от ситуацията през почивните дни в цяла Гърция, които приличаха на всичко друго, но не и на държава, която все още в плен на пандемията. В събота и неделя огромни тълпи заформиха празненства по градските площади, а в кафенетата и ресторантите, особено в Атика, бяха регистрирани редица от нарушения на протокола за безопасност от страна на собственици и посетители на кафенета и ресторанти.

Властите искат това тревожно поведение да бъде спряно, преди да придобие масов характер и това да предизвика отмяна на правителствения план за понататъшното облекчаване на мерките в края на май и началото на юни. По темата говори и премиерът Кириакос Мицотакис по време на редовния си брифинг за ситуацията с пандемията от резиденцията Максимос. „Много от нашите сънародници изглежда вярват, че сме приключили с пандемията, нещо, което, разбира се, не е така“, каза той.

„Разбира се, наблюдаваме значителна деескалация на броя на случаите, при постъпването в болница и интубациите, но пандемията все още е тук“. Мицотакис заяви, че властите ще бъдат стриктни по отношение на прилагането на закона, тъй като е много важно постепенното подобряване на епидемиологичните данни да продължи.

„Свободата не означава безотговорност“, добави той. На същата среща експертът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас заяви, че е загрижен от новите щамнове на COVID-19, които „предефинират стратегиите за реагиране на пандемията в много европейски страни“, и призова за постоянна бдителност. „Епидемията продължава да ни заплашва“, каза той.

Междувременно броят на жертвите на COVID-19 достигна 11 471 в понеделник, след като коронавирусът отне още 56 живота. Здравните власти също потвърдиха 1 402 нови случая, като общите инфекции от началото на здравната криза достигнаха 378 485. 

NOVA