Кметът на Девня Свилен Шитов благодари на огнеборците! Притеснява се от нов пожар в склада за отпадъци

ВАРНА новини лого

Снимки "Фейсбук"

На 15 май в склад за отпадъци на територията на община Девня възникна голям пожар, а вече трети ден пожарникари, полицаи и доброволци продължават да се борят с последствията. Инцидентът е възникнал в имот на частно дружество, а при съвместни проверки с РИОСВ преди година е установено, че в него не се спазват никакви правила за безопасност. Фирмата развива дейност въпреки отказите на Общината да издаде разрешително. Първото искане за третиране на отпадъци от хартия, картон, пластмаса и опаковки в този имот постъпи при нас през юли 2019 година. В периода декември 2019 година – януари 2020 година бе проведена процедура за разширение на дейността за съхраняване на отпадъци от масла и отпадъци от нефтопродукти, като отново няма положително становище от страна на Общината. На 14 януари 2020 година общинският Отдел по екология извърши съвместна проверка с РИОСВ. Тогава на фирмата бяха издадени предписания и два акта за административни нарушения. А през юли 2020 година в Общината постъпи ново уведомление за инвестиционно предложение, този път от друго дружество – за обособяване на площадка за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци.

Това написа във „Фейсбук“ кметът на Девня Свилен Шитов.

За съжаление, въпреки нежеланието на администрацията, а и на жителите на Девня, очевидно от РИОСВ се издават разрешения, с които се позволява съхранението или депонирането/ изгарянето на неопасни или опасни отпадъци. За да не се допускат повече подобни инциденти обаче, днес поисках от екоинспекцията информация за това дали фирмата е изпълнила дадените й предписания на 14 януари 2020 година. Отделно настоявам от институцията да ни запознаят с всички издадени разрешителни за дейност с отпадъци на територията на Девня, включително и за тези към промишлените комплекси. Смятам, че е необходим оглед на място във всички обекти, като за целта ще сформираме комисия, която аз лично ще оглавя. В нея ще поканим всички институции, включително тези, отговарящи за околната среда и водите. Така, ако установим нерегламентирано съхранение на отпадъци и на други места в общината, ще изискаме незабавно премахване.

След пожара от изминалите дни, благодаря на всички екипи от Девня и Варна, които предотвратиха по-сериозен инцидент. Предавам благодарности към общинското доброволно формирование от името на началника на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението във Варна комисар Тихомир Тотев. Той изказа пред мен признателност за оказаното съдействие от страна на формированието. За пореден път се убеждаваме, че звеното е от полза и хората, които участват в него са добре подготвени, всеотдайни и готови да помагат.

ВН

Може да бъде изображение с 1 човек, standing и път

Може да бъде изображение с на открито