Певци, танцьори и инструменталисти се събират във Варна от 18 до 20 юни за фестивала „Фолклорен изгрев“

ВАРНА новини лого

На 18 юни морската столицаl отново ще бъде домакин на Националния музикален фестивал „Фолклорен изгрев“. Певци, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават за наградите на пролетното издание на любимия на младите изпълнители фестивал.

Все още се приемат заявки за  конкурса. До 10 юни е крайният срок.

Талантите ще се състезават за престижните отличия пред жури от уважавани изпълнители и преподаватели – авторитети в българската фолклористика. Организатори на форума са продуцентска компания „Сънрайз Маринов“, фолклорна телевизия „Сънрайз Мюзик“ и Grand Mall. 17-то издание на „Фолклорен изгрев“ по традиция е под патронажа на кмета на район „Младост“ във Варна Христо Христов и се осъществява със съдействието на Община Варна.

„Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти. Най-малките са деца от 3-годишна възраст, има и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора представя солови изпълнители и групи в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Председател на журито ще е бъде акад. Милчо Василев – художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В журито са още проф. д-р Тодор Киров –  преподавател в катедра „Музикален фолклор“ в АМТИИ-Пловдив, маестра  Ваня Монева – продуцент „Фолклорна музика“ в БНР и диригент на хор „Ваня Монева“, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Националното радио, д-р Данислав Кехайов – народен певец и директор на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър. В журито ще бъдат също народният певец Ивайло Герасимов, доц. д-р Ивайло Иванов, преподавател в катедра „Изкуства“, специалност Хореография при ВСУ „Черноризец Храбър“ – Варна и странджанската народна певица и организатор на фолклорни фестивали в страната Златка Ставрева. Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Кметът на район Младост във Варна Христо Христов е осигурил и три парични награди за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската
фолклорна област.

Началото е в петък, 18 юни, от 10 часа. А официалната церемония по откриването ще е от 14 ч. с участието на Фолклорен ансамбъл на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства (СУ за ХНИ) „Константин Преславски“ във Варна и официалните гости.

Повече информация за Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ търсете във Фейсбук: https://web.facebook.com/NMF.Folkloren.izgrev/

Певци, танцьори и инструменталисти се събират във Варна от 18 до 20 юни за фестивала "Фолклорен изгрев"