Видеоигри или интернет в учебните дни – резултатът лоши оценки

ВАРНА новини лого

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тъй като училищната работа и забавленията стават все повече синоним на „време на екрана“, може да изглежда все по-невъзможно да се предпазят децата от дигиталните устройства. Проучване обаче установява, че ограничаването на времето, през което тийнейджърите използват интернет за отдих, може да бъде добро за техните оценки. Резултатите от него са публикувани в списание „Computers in Human Behavior“, предаде БГНЕС.

Изследователи от университета Рутгерс казват, че децата в средното училище, които играят на видеоигри или използват социални медии и интернет в продължение на повече от час в учебните дни, имат значително по-ниски оценки и резултати от тестовете от своите връстници. Авторите на изследването препоръчват да се ограничат учениците до един час развлекателно време на екрана всеки ден през делничните дни и четири часа на ден през почивните дни.

„Интерактивните технологии се използват широко за насърчаване на образователния достъп и постижения на децата“, обяснява водещият автор Вивиен Антъни, асистент в Училището за социална работа и научен сътрудник в Центъра за изследвания на зависимости Rutgers, в университетско издание.

„По време на пандемията от COVID-19 технологията е от съществено значение за улесняване на дистанционното обучение. В същото време нараства загрижеността, че прекомерното използване на технологиите, особено за забавление, може да повлияе неблагоприятно на образователното развитие на децата, увеличавайки нежеланието за учене и отнемайки от времето, необходимо за учебни дейности“, каза Антъни.

Работейки с професор Лиа Ноуър, също от Центъра за изследвания на зависимости и университета Ренмин в Китай, екипът изследва данните от проучването на Китайската образователна комисия. Националният доклад предоставя информация за училищните резултати и навиците за отдих за близо 10 000 ученици на средна възраст 13,5 години.

Резултатите от проучването разкриват, че децата, използващи цифрови технологии за забавление в продължение на четири часа на ден, са четири пъти по-склонни да пропуснат урока. Изследователите откриват, че момчетата са много по-склонни да се забавляват с помощта на социални медии, интернет и видеоигри, отколкото момичетата. На свой ред момчетата също се представят по-зле и проявяват по-малко желание да участват в своите училищни задачи, отколкото момичетата.

„Такива открития са критични, особено в светлината на неотдавнашния ход към онлайн обучение в страни по света“, казва Антъни.

От друга страна, поставянето на тази зависимост под контрол изглежда дава тласък в академичен и социален план. Проучването показва, че децата, използващи технологии за забавление по-малко от един час на ден през делничните дни, изпитват по-малко скука в клас. Изследователите казват, че използването на технологии в умерени количества е спомогнало също за стимулиране на когнитивното развитие сред тези ученици.

dnes.bg