Фейсбук вече няма да премахва публикации с теории за лабораторен произход на COVID-19

ВАРНА новини лого

Социалната мрежа Фейсбук няма вече да забранява публикуването на теории, според които COVID-19 е бил създаден от човека, съобщава БТА.

„В светлината на настоящите разследвания за произхода на COVID-19 и след консултации със здравни експерти, ние няма да изтегляме вече от нашите платформи твърденията, че COVID-19 е бил създаден от човека или е бил произведен“, се казва в изявление на социалната мрежа.

Фейсбук притежава общо четири платформи – едноименната социална мрежа, мрежата Инстаграм и чатовете Messenger и WhatsApp. Месечно те се използват от милиарди потребители.

С обявеното днес решение Фейсбук прави стъпка назад от предходните си правила за борба с дезинформацията във връзка с коронавирусната пандемия. Тези правила бяха актуализирани през февруари и предвиждаха социалната мрежа да забранява публикуването на теории, намекващи, че човешка ръка стои зад вируса, както и на теории за предполагаемата неефикасност на ваксините, или за това, че препаратите срещу COVID-19 могат да бъдат токсични или опасни.

Междувременно теорията за инцидент в лаборатория в китайския град Ухан отново се появи в американските дебати за произхода на вируса, след като повечето експерти я отхвърляха първоначално. От страна на научната общност сега зачестиха призивите за разследване на произхода на вируса. А вчера президентът на САЩ Джо Байдън призова американските разузнавателни служби да удвоят усилията си, за да обяснят произхода на вируса и поиска от тях да му представят до 90 дни доклад в тази насока.

„Ще продължим да работим с експерти, за да следим развитието във връзка с естеството на пандемията и редовно ще актуализираме нашите политики в зависимост от появяващите се нови факти и тенденции“, се казва в изявлението на Фейсбук.

Novini.bg