Двама турски граждани са задържани за трафика на хероин край Сливен

ВАРНА новини лого

Stock/Getty Images

Двама турски граждани са задържани за трафик на хероин у нас. Акцията на прокуратурата е от петък, а дрогата е открита в цех край Сливен. Каналът за трафик на дрога от бил от Иран за Западна Европа.

Хероинът е разтоварен още миналата седмица на пристанище Варна-Запад, откъдето с камион е пренесен до Сливен. Наркотикът е бил скрит в мраморни плочи, в които бил издълбан своеобразен тайник. Средно в плоча е имало между 3 и 4 кг от веществото.

„На този етап, тъй като експертизите все още не са готови, не са изготвени, количеството е около 500 кг. Може да се качи нагоре, разбира се, може и леко да падне, ако трябва да сме прецизни, твърдим около 400 кг за момента. Пробата е доста добро съдържание високо на хероин. Стойността по цени за съдопроизводство в България възлиза може би около малко по-малко от 25 милиона лева“, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура двамата чуждестранни граждани са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в престъпно сдружение и за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешение с цел разпространение (престъпления по чл.321,ал.6 от НК и по чл.354а, ал.1, пр.4, вр. чл.20, ал.2, вр.ал.1 от НК).

Единият е привлечен към наказателна отговорност и за това, че в нарушение на закона е пренесъл през границата на страната високорискови наркотични вещества – престъпление по чл.242,ал.2 от НК.

Двамата обвиняеми първоначално са задържани за срок до 72 часа, а по искане на Специализирана прокуратура на 05.06.2021 г. Специализираният наказателен съд е взел спрямо тях най-тежката мярка за неотклонение – „задържане по стража“.

Съдействие в хода на разследването на ГДБОП е оказано и от правоохранителния орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA.

От Tribune.bg