НСИ търси 400 преброители и контрольори за Варна

Лого преброяване

НСИ търси за Варна 400 допълнителни преброители и контрольори, съобщиха от общинския пресцентър.

Най-голяма е необходимостта в район „Приморски“, където общият брой, необходим за нормалното протичане на преброяването, е 2 000 души, съобщават от пресцентъра на Националния статистически институт. Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври, ще е последното, в което ще участват и преброители. В бъдеще най-голямото статистическо изследване ще се провежда електронно и по административни източници.

Всеки, който желае да стане преброител или контрольор, трябва да подаде документи в общината до 10 юни. Ставките за преброен човек или жилище са публикувани на интернет сайта на преброяването – www.census2021.bg, и са три пъти по-високи от прилаганите при преброяването през 2011 година.

Преброителите ще бъдат проверени служебно за чисто съдебно минало, ще бъдат обучени и ще получат необходимите материали. Баджовете ще бъдат показани в последния момент.

При предишното преброяване през 2011 г. електронно се преброиха 42% от хората в ситуация, в която достъп до интернет имаха 56 на сто. В момента достъп до интернет имат 70 процента от населението, затова и очакванията са над 60% от българите да попълнят сами електронната карта.