Румен Радев: 10 години уж вървяхме към европейско развитие, а се озоваваме редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия

Румен Радев

Президентство на Р България

ЦИК и служебният кабинет ще положат усилия, за да гарантират машинния вот, коментира в Пловдив президентът Румен Радев. Той посочи пред журналисти, че това ще се случи въпреки тежкото наследство и заварените договорки.

„Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство. Вярвам, че тук ще се предприемат всички необходими стъпки, така че това доверие да се възвърне“, допълни държавния глава.

Радев призова партиите да не се нападат, тъй като след изборите трябва да съставят правителство.

„Да бъдат много внимателни, да търсят обединение около ценности, около приоритети, да не бързат да се нападат необмислено един друг, защото ще се срещнат след това в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача за България – да съставят правителство“, подчерта президентът. Той напомни на политиците най-важната им задача след изборите – България да има правителство.

„Нека винаги, когато партиите взимат отношение една спрямо друга, да мислят през тази призма – как като влязат парламента, ще правят правителство заедно. Пожелавам им успех и една открита и разумна кампания“, апелира президентът от Пловдив.

Държавният глава коментира и санкциите по закона „Магнитски“ към български лица. Той ги определи като прецедент за ЕС и допълни, че служебното правителство е длъжно да вземе мерки.

„Виждате, че 10 години ние уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озоваваме редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия. Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции точно как да се действа. Мисля, че ще бъде противоконституционно държавата да не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани. Тук наистина трябва да се действа много внимателно“, посочи Радев.

От Tribune.bg