Емил Радев: Цифровият сертификат на ЕС за COVID има за цел единствено да улесни пътуванията

Емил Радев

Евродепутатите днес приключиха работата по пакета за цифров сертификат на ЕС за COVID, целящ да улесни пътуванията в рамките на ЕС и да допринесе за икономическото възстановяване. Във връзка с новите регламенти, приети на пленарното заседание на Европейския парламент, потърсихме за коментар варненския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

– Г-н Радев, Европейският парламент даде зелена светлина за въвеждането на цифровия сертификат на ЕС за COVID. Кога реално той ще започне да се прилага?
– На настоящото си пленарно заседание Европейският парламент прие новите регламенти относно цифровия сертификат на ЕС за COVID. Регламентът, който се отнася до гражданите на ЕС, беше одобрен с 546 гласа „за“, 93 „против“ и 51 „въздържал се“. Почти същото е и съотношението при гласуването на регламента, засягащ пътуващите граждани на трети държави.

Мотивът е само един – сертификатът да улесни пътуването. Предвижда се законодателният пакет да влезе в сила, веднага щом бъде приет от Съвета на ЕС и публикуван в Официалния вестник. Целта е да започне да се прилага от 1 юли, така че да бъде в подкрепа на туризма още в началото на летния туристически сезон.
Сертификатът ще действа за период от 12 месеца. Това означава, че в рамките на година всички държави от ЕС ще го приемат като доказателство за ваксинация, за отрицателен резултат от тест или за възстановяване от заразяване с COVID-19.

– И все пак не липсват критици на тези мерки…
– Така е, но всички в ЕП съзнаваме, че с взетите решения не слагаме край на проблема – поне не и докато не се справим напълно с пандемията. Хората, които пътуват зад граница обаче и са изпитали на свой гръб неудобство в резултат от забавяния при проверките на PCR тестове, със сигурност ще оценят промяната. Очаквам тя да облекчи и граничните служби. В крайна сметка само по един добре координиран начин можем да постигнем постепенното премахване на ограниченията, които ни наложи пандемията.

Проверките ще се ускорят на базата на оперативно съвместимата информация, която ще се ползва. По този начин би трябвало да се предотвратяват евентуални опити за измами и фалшифициране.

Свободното движение е едно от големите достижения на ЕС и трябва да направим всичко възможно да преодолеем трудностите, пред които ни изправи COVID-кризата. Надявам се, че приетите регламенти ще допринесат реално за улесняване на пътуванията и ще бъдат в помощ както на туристическия бранш, така и на други сектори, засегнати от пандемията. Затова гледаме на сертификатите като на антикризисна мярка, важна за икономическото възстановяване на ЕС.

– Какво всъщност ще представлява сертификатът?
– Той ще се издава безплатно от съответните национални органи и благодарение на QR код ще се проверява бързо, независимо дали е на цифров или хартиен носител. Този документ обаче не бива да се бърка с ваксинационен паспорт, най-малкото защото на практика ще се издават три отделни сертификата – не само за ваксинираните, но и за лицата, които имат отрицателен резултат от тест или са се възстановили от вируса.
Що се отнася до защитата на личните данни, няма място за опасения, тъй като личните данни няма да бъдат съхранявани. Освен това, сертификатите ще бъдат проверявани офлайн. Общият регламент за защита на данните ще се спазва стриктно.

– А в крайна сметка сертификатът ще важи ли за ваксини, които не са разрешени от Европейската агенция по лекарствата?
– На този етап е ясно, че всички държави в ЕС трябва да приемат сертификатите за ваксини, разрешени от Европейската агенция по лекарствата. Държавите-членки по свое усмотрение обаче ще могат да приемат и други ваксини, съгласно националните си процедури за издаване на разрешения.

Относно тестовете пък Европейският парламент взе много важно решение – по линия на Инструмента за спешна подкрепа Комисията ще трябва да мобилизира 100 млн. евро, с които да се закупят необходимите за издаването на сертификатите тестове за COVID. Така по настояване на евродепутатите тестването, което досега за мнозина беше сериозно финансово бреме, ще стане по-достъпно за хората.

И още нещо важно – четири месеца след влизането в сила на регламентите Комисията трябва да представи доклад. Смятам, че е полезно резултатите да се анализират в ход, а и своевременно да се вземат под внимание новите научни доказателства и епидемиологичните данни, които имат отношение към контрола върху разпространението на COVID-19.

––-

* – Интервюто на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е специално за „ВАРНА новини“.


Още по темата: Евродепутатите одобриха ковид сертификата за пътувания