Кметът на Варна Иван Портних откри европейското по художествена гимнастика

Художествена гимнастика.

Снимка narodensport.eu

Кметът на Варна Иван Портних откри официално 37-ото европейско първенство по художествена гимнастика в морската столица.

В официалната церемония участваха също вицепрезидентът на европейската гимнастика Мишел Бутар, Лилия Иванова, началник на политическия кабинет на министъра на младежта и спорта в служебното правителство Андрей Кузманов, президентът на БФХГ Илиана Раева и президентът на Техническия комитет на европейската гимнастика Мария Петрова.

„За Варна е чест и гордост да бъде домакин на такъв голям спортен форум, защото нашият град се гордее с няколко поколения „златни момичета“ на художествената гимнастика“, каза Иван Портних, цитиран от официалната страница във „Фейсбук“ на БФХГ.

Министърът на младежта и спорта изпрати официален поздрав до всички състезателки, треньори и деятели на художествената гимнастика, в което изрази своята благодарност към БФХГ за цялостната работа, за организацията на това изключително престижно домакинство и най-важното – за това, че успяват да заразяват много малки момичета да спортуват и да тръгнат по пътя на шампионките.

Мишел Бутар каза, че е уверен в отличното домакинство, защото България вече е доказала, че може да организира големи състезания на световно ниво.

Под звуците на духовия оркестър на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ дефилираха флаговете на всички страни участнички на 37-о европейско първенство, а талисманите на шампионата – Елвира Краснобаева от клуб Грация (Варна) и Радина Филипова от Чар ДКС (Варна) изпълниха красив танц, с който поздравиха публиката и участничките.

Над 300 гимнастички от 37 държави участват в шампионата, който ще продължи до неделя.

ВН

Още по темата: Девойките спечелиха три сребърни медала на европейското във Варна