Заплашват служители в Гърция с уволнение, ако не се ваксинират

ВАРНА новини лого

В опит да „убеди“ повече граждани да се ваксинират срещу COVID-19, гръцкото правителство започна да използва директни заплахи. Министърът на развитието Адонис Георгиадис стигна до там да твърди, че работодателят има право да уволни служител, който не е ваксиниран, съобщава БГНЕС, позовавайки се на сайта „Keep Talking Greece“.

В разговор с държавната телевизия ERT Георгиадис каза, че компаниите имат право да уволняват работници, които не са били ваксинирани.

Той твърди, че собственикът на голям хотел го е потърсил в офиса му и се е оплакал, че „малка част от персонала не иска да се ваксинира“.

„Стигнахме до заключението, че трябва да информираме служителите, че за безопасността на компанията всеки трябва да бъде ваксиниран и който не иска, трябва да понесе последствията от своето решение“, каза министърът. Според него, компанията не може да рискува да бъде затворена, само защото служител иска да упражни предполагаемото си право да не бъде ваксиниран.“

Той подчерта, че съгласно съществуващото трудово законодателство, фирмата може да уволни служител, ако същият я излага на риск.

Министър Георгиадис обвини жителите на туристически райони като Корфу и Самос, че с нежеланието си да бъдат ваксинирани правят негативна реклама на туризма.

Гръцкото правителство все по-често говори за изграждане на „стена от имунитет“ в името на туризма и за да не се налага да харчи повече пари за пандемията, възлага цялата отговорност върху отделните граждани, коментира изданието.

Има обаче два основни проблема, заради които хората се въздържат от ваксиниране срещу COVID-19:

1. Правителството не успя да отговори сериозно на притесненията на гражданите относно ваксината AstraZeneca, особено след смъртта на една жена и няколко случая на сериозни тромбози.

2. Наличните ваксини не са достатъчни и това е и причината всяка дискусия относно предимствата за ваксинирани граждани да се отлага за началото на есента.

Да се обвиняват гражданите за неправомерните действия и провали е най-лесният начин за правителството, което все още отказва да поеме пълната отговорност за управлението на пандемията и използва изнудване и лъжи, за да плаши гражданите, които счита за васали и … овце, пише в материала.

Dnes.bg