Кандидат-депутат от „Демократична България“ – с хотел върху дюни

Хотел на брега на морето

Семейството на екоактивиста и кандидат за народен представител от „Демократична България“ във Варна Николай Танчев е вдигнало огромен хотел на плажната ивица между Поморие и Ахелой.

Районът е известен като един от най-екологично устойчивите по българското крайбрежие, с характерни чистота на въздуха и непокътната природа. Бетонното чудовище е разположено в своеобразен анклав в защитена зона „Поморийско езеро“, включена в НАТУРА 2000. Фамилия Тачеви застроява близо 50 дка дюни и зелени площи, заобиколени от прословутите лечебни езера и защитени територии с високо орнотологично значение, предвидени за опазване на редки и застрашени видове птици.

Справка в имотния регистър показва, че официален инвеститор в комплекс Wave Resort е компанията „Ахелой проджект“, съдружници в която са Венцислав Танчев, брат на Николай Танчев, и турският гражданин Емре Юнсев. И двамата са крупни хотелиери – единият по българското Черноморие, а вторият по турското Средиземноморие. Партньорите влагат над 30 млн. лв. в общия си проект край защитената зона, като изграждат огромен комплекс с 426 стаи, апартаменти и мезонети, 5 ресторанта, много басейни, увеселителен парк и СПА комплекс. „Ахелой проджект“ успява „да пребори“ конкуренцията и за концесията на плажната ивица пред комплекса, което гарантира на семейство Танчеви непокътнат природен ресурс, генериращ милиони левове ежегодна печалба.

Фамилията от десетилетия е свързана и с курорта „Златни пясъци“, чиято приватизация от правителството на Иван Костов преминава с подкрепата на Венцислав Танчев, който е търговски директор на комплекса от 1997 до 2000 година. През 2005 година семейството решава да инвестира и в градски хотели. Купува старинна къща на ъгъла на бул. „Приморски“ и ул. „Стефан Стамболов”, която е паметник на културата и трябва уж да бъде реновирана. През месец май 2005 година обаче изведнъж здравата и красива къща рухва! Цялата фасада се сгромолясва на оживения булевард “Приморски” и по чудо няма жертви! Случаят е скандален и варненските медии го нищят в продължение на седмици. Цитират експерти, които твърдят, че ако строителната фирма е спазила проекта за обезопасяване, срутване нямало да има. Последствия за фамилията няма, братята Николай и Венцислав Танчеви се отървават от старата къща, а на нейно място скоростно издигат хотел “Модус”. Сега двамата планират да построят хотели „Модус“ и в градовете Пловдив и София. Дано същата съдба не последва и още два красиви къщи архитектурни паметници.

От Vestonosec.bg

Карта на Натура 2000 по морето

 

Николай Танчев от "Демократична България"