Кибератаките в Европа са се удвоили

хакер

Снимка: Pixabay

Кибератаките срещу различни цели в Европа са се удвоили през изминалата една година, показват данни на Европейския съюз, цитирани от CNN. Една от причините за това е пандемията, която направи живота на мнозина все по-свързан с онлайн пространството.

Агенцията за киберсигурностЕС – ENISA, обяви, че са установени 304 злонамерени атаки срещу „критични сектори“ през 2020-а година. Това е над два пъти повече от 146-те, записани през 2019-а.

Има и рекордните 47% ръст на атаките срещу болници и здравни мрежи за същия период. Данните показват нарастващото глобално въздействие на кибератаките. Припомняме, че последната голяма кибератака буквално предизвика хаос в САЩ, когато групата Darkside удари най-големия тръбопровод за гориво -„Colonial Pipeline“. Това причини криза в югоизточната част на Америка.

Пандемията, причинена от Covid-19 направи така, че все повече услуги се предоставят онлайн, това се случи много бързо и съответно за сигурността се мисли после.

Проучвания на бизнеса, проведени от британската фирма за сигурност Sophos са стигнали до заключението, че средната цена на атака с т. нар. ransomware се е удвоила. Разходите за 2020 г. Възлизат на на 761,106 щатски долара. През 2021-ва година цифрата е 1,85 милиона долара.

Нарастващите разходи отразяват по-голямата сложност на някои атаки, твърди Джон Шиър, който е старши съветник по сигурността в Sophos.

„Изглежда, че кибератаките опитват да са все по-целенасочени“,коментира Шиър. Експертът допълва, че „хакерите разбиват компании и се опитват да проникнат възможно най-дълбоко, за да могат после да извлекат възможно най-много пари.“ Разбира се, чрез изнудване.

Една от най-новите заплахи е т.нар. „тройно изнудване“. При него хакерите замразяват данни в системите на атакуваната цел чрез криптиране и ги извличат, за да могат след това да заплашат да ги публикуват онлайн. После нападателите приемат трета фаза, като използват тези данни, за да атакуват системите на целта и техни нейните клиенти или контакти. Едно от най-скъпите плащания на откуп, за което се говори е в размер на 50 милиона долара.

Министерството на правосъдието на САЩ обяви миналата седмица плановете си да координира усилията си за борба с киберпрестъпленията със същите размери, които прави за тероризма. Подобна е и позицията на Великобритания, която в края на миналата година заяви, че знае за наличието на Национална киберсила в страната, насочена към ключови заплахи за държавата онлайн.

Тази седмица от ФБР успяха да възстановят част от парите, изплатени на кибер престъпниците, атакували и изнудвали Colonial Pipeline.

money.bg