Варна е домакин на най-голямото събитие за електромобили и хибриди

ВАРНА новини лого

Мобилността на бъдещето – хибридна, електрическа и свързана – се отправя към Варна от 18 до 20 юни тази година. Дворецът на културата и спорта в морската ни столица ще домакинства на своите открити площи най-голямото специализирано събитие за e-Mobility в страната, което ще събере под един покрив десетки марки с редица нови модели. Всички щандове по време на изложението ще бъдат посветени на една обща идея – електрифицираната мобилност на бъдещето, съобщават организаторите.

В Европа ръстът в продажбите на нови автомобили с възможност за зареждане от контакта (plug-in хибриди и електромобили) е на практика двоен за първото тримесечие на 2021 година спрямо същия период година по-рано. Най-грубо казано, всяка седма нова кола на континента е с такъв тип задвижване, а анализатори прогнозират, че тенденцията не просто ще се запази, а ще продължи да се подобрява в следващите няколко години. В България положението не е чак толкова „зелено“, но малки крачки в правилната посока все пак се правят. Спокойно можем да окачествим Palace Auto Varna 2021 E-Mobility като една от най-решителните такива в последните години.

Свои хибридни, plug-in хибридни или електрически автомобили в рамките на изложението ще изложат марките AUDI, CITROEN, FIAT, HYUNDAI, JEEP, KIA, MAZDA, OPEL, PEUGEOT, SKODA, SUZUKI, FORD, VOLKSWAGENи TOYOTA.Десетки са автомобилите, които ще бъдат показани за първи път пред родната публика на живо.

OPEL ще е един от брандовете, които ще покажат гама, състояща се изцяло от автомобили с възможност за зареждане от контакта. Несъмнено най-голям интерес се очаква да породи MOKKA-E, залагащ на синхронен мотор с мощност от 136 к.с. и инстантен въртящ момент от 260 Нм. Електрическата задвижваща система на беземисионниякросоувър е компактна и лека и превръща автомобила в много маневрен и подходящ за употреба в градска среда. С ускорение от място до 100 км/ч за 8.1 секунди и нисък център на тежестта, CORSA-E, друг изцяло електрически модел от Opel, ще представи алтернативен подход към градската джунгла. Върхова динамика с 225 к.с. и електрически пробег до 42 км по WLTP пък предлага plug-in хибридният GRANDLAND X HYBRID, комбинирайки най-доброто от два свята – този на чистите електромобили и този на кросоувърите с ДВГ и голям обхват с едно зареждане на резервоара.

Наелектризиращо ще бъде и на щанда на Hyundai, където ще видим два модела с възможност за зареждане от мрежата. Това са обновената KONA ELECTRIC и изцяло новия TUCSON HYBRID моделна година 2021. За важността на втория по отношениена цялата марка говори изказването на СангЙуп Лий, ръководител на Hyundai Global Design Center:“За нас изцяло новият TUCSON представлява важен етап в нашето дизайнерско пътешествие и служи като еталон за всички бъдещи модели на Hyundai.” Революционният дизайн облича модерна plug-in хибридна задвижваща система, която използва 1.6-литров турбо бензинов двигател и 13.8-кВч батерия, захранваща електромотор с мощност 90 к.с. От своя страна, KONA ELECTRIC идва с обновена визия, нови технологии и пробег без изхвърляне на вредни емисии до 484 км с едно зареждане на батериите.

Несъмнено звездата на щанда на SKODA ще бъде ENYAQ iV – първият чисто електрически високопроходим автомобил на чешката марка. На разположение на клиентите в България ще бъдат три батерии (55, 62 и 82 кВч), като пробегът може да достигне до 520 км по цикъла WLTP. Може би дори по-важна е новината за възможността за бързо зареждане на електрическия SUV – до 80 процента от батерията могат да бъдат възстановени в рамките на около 35 минути в зависимост от капацитета на батерията и метода на зареждане. Във Варна SKODA ще покаже и първите си два plug-in хибридни автомобила. Това са SUPERB iVи OCTAVIA iV, като няма как да не отбележим, че OCTAVIA грабна наградата „Автомобил на Годината в България“ 2021 само преди няколко дни. Това ще бъде първата публична поява на изцяло обновения бестселър след спечелването на авторитетната награда.

Междувременно, Shell, един от партньорите на Palace Auto Varna 2021 E-Mobility,продължава да разширява мрежата си от бързозарядни станции за електромобили в България и техният брой вече е 16. Компанията е силно фокусирана върху това да предлага на клиентите си разнообразие от горива и да им осигурява удобства за зареждане на електрическите им автомобили.Shell е първата верига бензиностанции у нас, която инициира толкова мащабен проект, свързан с електрическата мобилност. Зарядните станции са изградени съвместно с Eldrive и всяка от тях е с мощност от 50 kW. Това означава, че за по-малко от 20 минути най-масовите електромобили могат да се заредят до 80 процента. 16-те бързозарядни станции са разположени в търговски комплекси Shell на ключови локации в страната – на магистрали и главни пътища, така че да отговарят на потребностите на клиентите по най-добрия начин.

Освен да се запознаят отблизо с автомобилите чрез статичната им експозиция, посетителите на Palace Auto Varna 2021E-Mobility ще имат възможността да участват в организиран тест-драйв и демонстрации, за да видят и усетят следващото ниво на мобилност.Официални партньори на събитието са Shell, УниКредит Лизинг и ЗК Лев Инс. Palace Auto Varna 2021 E-Mobility ще бъде отворен за посетители от 11 ч. сутринта до 19 ч. вечерта във всеки от дните 18, 19 и 20 юни.Входът за изложението струва 6 лв. при покупка на билет на място, а онлайн през мрежата на Eventim.bg пропускът е с цена от 5 лв. Продажбата на билети е вече в ход на този адрес.