Лаура Кьовеши: Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура

Лаура Кьовеши

Снимка: БГНЕС.

Лаура Кьовеши се срещна с медиите във втория ден от визитата си в България. В рамките на повече от час тя беше подложена на журналистически обстрел в „Дома на Европа“, за да каже нещо против главния прокурор Иван Гешев.

Кьовеши обаче прескочи въпросите като на няколко пъти обясни, че европрокуратурата и ролята ѝ не е да дава или сваля доверие, а да си сътрудничи с българското държавно обвинение.

„Не съм тук, за да оценявам работата на българската прокуратура. Тук съм за да се уверя, че имаме всичко необходимо и да защитаваме гражданите на ЕС“, поясни Кьовеши. „Това не е моя работа. Ние оценяваме единствено дейността на нашите делегирани прокурори”, категорична бе обвинител номер 1 на ЕС.

„Качеството на дейността на една прокуратура зависи от няколко факта – от независимостта, от законодателните инструменти, от човешките и финансовите ресурси. Зависи и от качеството на хората. Затова за Европейската прокуратура е много важно да имаме независими, активни и смели прокурори”, обясни още Кьовеши.

Тя обясни, че е у нас, заради непълния състав на делегираните европрокурори от нашата страна. И съобщи, че следващата сряда ще бъде отворена процедурата за кандидатури за попълване на местата на 6-мата делегирани прокурори.

„Критериите са да бъдат независими, с опит за финансови престъпления, измами с ДДС, с опит в международното сътрудничество и като цяло всичко, с което се занимава Прокуратурата.

„Бях в София, за да се срещна с четиримата делегирани прокурори от България. Това е част от моите професионални задължения – да надзиравам дейностите във всички наши децентрализирани служби“, обясни Кьовеши и добави: „Аз съм вкъщи, защото Европейската прокуратура има офис в София“.

„Прокурорът трябва да бъде независим и никой да не се намесва в неговата работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система”, подчерта обвинител номер 1 за Европа. Тя заяви още, че има получени дела за нашата страна и от националните власти и от ОЛАФ. Става дума за 300 случая и 120 частни жалби.

Европейската прокуратура вече е започнала работа по случай, свързан с измама с ДДС. Престъпленията са извършени в повече от 5 държави членки. Щетите са оценени на 70 млн. евро, обяви тя.

Срещата с медиите започна с разяснение каква е работата на Европейската прокуратура и завърши с думите: „Престъпления има във всички държави членки и ние ще ги разследваме“.

От Tribune.bg