Седем индивидуални финала за българките на европейското във Варна

художествена гимнастика

Снимка БФХГ

Приключиха квалификациите в индивидуалната надпревара при жените на европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда във Варна. Катрин Тасева ще играе на всичките четири финала в неделя, а Боряна Калейн на три (без лентата), след като днес допусна сериозна грешка и не можа да намери място в първите осем на уреда.

Така България ще има по две финалистки на обръч, топка и бухалки, а на лента ще участва само Катрин Тасева.
Днес Катрин влиза с четвърта оценка на лента и седма на бухалки, а Боряна влиза с шеста оценка на бухалки.

Вчера и двете си осигуриха място на финалите на обръч и топка – Катрин влиза с пета, а Боряна със седма оценка на обръч и на топка, където Боряна се нареди шеста, а Катрин се пребори са осмата позиция и влезе сред финалистките на уреда. Катрин бе по-стабулна вчера, Боряна допусна неточности, но във вчерашния ден се класирахме на 4 от 4 възможни финала.

И двете ни момичета имаха неточности днес, Катрин получи 22.000 за играта си с бухалки и 25.500 за изпълнението си с бухалки. Боряна направи сериозна грешка на лента и бе оценена с 21.200 на лента и 25.850 за бухалки, където също имаше грешки.

И двете ни представителки се класират в топ осем за многобоя в квалификациите – Боряна е шеста със сбор от 76.950 т, а Катрин е седма – тя събра сбор от 76.900 (напомняме, че най-ниската оценка на всяка гимнастичка отпада и се вземат по три оценки), това класиране в първата осмица и на двете ги праща в по-силната група утре, която включва първите 12 от квалификациите.

Утре всичко започва от нула и след изиграването на 4-те съчетания на първите 24 от квалификациите ще знаем и коя е абсолютната европейска шампионка, както и медалистките за многобоя.

В днешната квалификация първа е Дина Аверина Русия със сбор от 84.900, втора се класира Линой Ашрам от Израел със сбор от 82.000, а трета е Анастасия Салос от Беларус, която събра сбор от 81.700 т.

За отборната надпревара България за момента е на четвърто място след приключване на индивидуалните квалификации, където се вземат всичките 8 оценки на гимнастичките, но крайният победител в отборното ще стане ясен утре, след като приключи и многобоя за ансамблите, които стартират в 16.30ч а България е с номер 3 в поток „А“.

Сборът, който днес събраха нашите момичета е 197.050 т.

Във временното класиране в отборната надпревара води Русия със сбор от 215.425т, втори е отборът на Беларус със сбор от 204.025 т., а трети за момента са представителките на Израел, които имат сбор от 199.250 т.
Утре ни чака много силен ден – три комплекта медали чакат да бъдат раздадени – тези за индивидуалната надпревара, в отборното класиране, както и за многобоя при ансамблите.

БФХГ