Стотици ретро автомобили зарадваха ценители в центъра на столицата

ВАРНА новини лого

Снимки БГНЕС

Над 350 ретро автомобила от цялата страна се събраха на ретро парад пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София, предаде репортер на БГНЕС. Събитието, което се организира от Български автомобилен клуб Ретро, се провежда от 1989 година, като днес бе неговото 31-во издание, което се радваше на сериозен интерес от любителите на класическите коли.

Автомобили от 30-те години на миналия век до днес се събраха на площада пред „Александър Невски“, като сред тях имаше както стари, но добре познати соц-автомобили, така и истински класики от САЩ и Западна Европа. „Това събитие е най-старото в България, провежда се от 89-та година, единствено миналата година поради ситуацията с ковид не беше проведено. Такъв небивал интерес не сме срещали досега, над 350 автомобила има на площада от цялата страна. Това е най-голямото изложение за старинни автомобили в България“, сподели председателят на БАК Ретро Кристиан Желев.

 

„Идеята на ретро парад Спасовден е, че той е отворено събитие, на него могат да присъстват всички без предварителни заявки, ние го празнуваме като ден на шофьора. Има изключително много интересни автомобили, от 1936 година до наши дни. Все по-популярни стават така наречените „янгтаймери“, защото в хобито се включи едно поколение, които познават тези коли. Младите хора се интересуват и колекционират автомобилите, които са от тяхното детство. Винаги миналото поражда у нас определена носталгия, сантимент и за наша радост все повече млади хора се интересуват от старите автомобили. Тук можем да видим автомобили, на които би завидял всеки един колекционер по света, като стойност и като степен на реставрация. Хобито ни процъфтява“, каза още Желев.


 

Един от най-впечатляващите автомобили на парада бе Остин Принцес, произведен през 1951-ва година. „Моят автомобил е Остин Принцес, 51-ва година производство, реставриран е от моя съпруг, който е може би най-добрият реставратор в България. Принц Хари и Меган се жениха с такъв модел в Англия“, разказа неговата собственичка. „За всеки автомобил или мотор, който откриваш, първо е издирването, второто е реставрирането и третото е съхранението. Понякога и късмет, разбира се. Възстановителният процес при повечето автомобили тук е дълъг, труден, трудоемък, трудно се намират части, но с много любов към това, което правим, се получават нещата. Нашето хоби е един феномен, една компилация между история, техника, етнография, това са автомобили, които са достигнали техните технически успехи много преди сегашните автомобили. В класическото винаги има много чар“, допълни тя.

БГНЕС