Японският премиер Суга оцеля при вот на недоверие

Япония

Подложеният на силен натиск японски министър-председател Йошихиде Суга оцеля при вот на недоверие, внесен от опозицията, предадоха от ДПА, цитирани от БТА.

Благодарение на мнозинството на неговата Либерално-демократическа партия и по-малкия й коалиционен партньор „Нова Комейто“, долната камара на парламента отхвърли днес искането на недоверие.
Опозицията критикува Суга за управлението на коронавирусната пандемия и за непоколебимото му решение за провеждане на Олимпийските игри.

Раздробеният лагер на опозицията искаше да продължи дебата по тези въпроси, но искането му за удължаване на парламентарното заседание беше отхвърлено от правителството като ненужно.

Внасянето на вота от опозицията беше направено малко повече от месец преди началото на олимпиадата в японската столица Токио, която е в режим на извънредно положение до следващата неделя.

Суга не изключи предсрочно разпускане на парламента, ако вотът на недоверие беше успял. Той обаче подчерта, че борбата с пандемията е приоритет.

Мандатът на Суга като партиен лидер и премиер на Япония изтича на 30 септември и той трябва да насрочи избори за долната камара на парламента не по-късно от 21 октомври.

Наблюдатели смятат, че има вероятност Суга да изчака края на олимпийските игри преди да насрочи избори.
Промяна в управляващата партия се смята за малко вероятна заради раздробения състав и слабостта на опозиционния лагер.

Суга се радваше на обществено доверие от около 70 процента в началото на мандата си. Но поредица от скандали, включително шуробаджанащина на негови съпартийци и неговият начин на управление на пандемията и кампанията за ваксинирането, която тръгна много бавно, станаха причина рейтингът му да се срине.

Твърдото желание на Суга олимпиадата да се проведе въпреки пандемията също стана повод за критики. В няколко допитвания мнозинството от анкетираните японци призоваха за ново отлагане на олимпиадата или за окончателната й отмяна.