Националният музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ се провежда за 17-ти път във Варна

ВАРНА новини лого

Снимка "Фейсбук"

Варна отново е домакин на 17-ия Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ и атриумите му са изпъстрени с усмихнати певци, танцьори и музиканти, пристигнали от цялата страна. По традиция патрон е кметът на район „Младост“ Христо Христов и се осъществява със съдействието на община Варна. На откриването Христо Христов поздрави участниците, а сред гостите беше и председателят на постоянната комисия по култура на Общинския съвет Мария Тодорова. Участието на Фолклорния ансамбъл на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства (СУ за ХНИ) „Константин Преславски“ във Варна оцвети откриването на фестивала с красиви изпълнения.

„Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти. Най-малките са деца от 3-годишна възраст, има и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора представя солови изпълнители и групи в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Председател на журито е акад. Милчо Василев – художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В журито са още проф. д-р Тодор Киров – преподавател в катедра „Музикален фолклор“ в АМТИИ-Пловдив, маестра Ваня Монева – продуцент „Фолклорна музика“ в БНР и диригент на хор „Ваня Монева“, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Националното радио, д-р Данислав Кехайов – народен певец и директор на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър. В журито са също народният певец Ивайло Герасимов, доц. д-р Ивайло Иванов, преподавател в катедра „Изкуства“, специалност Хореография при ВСУ „Черноризец Храбър“ – Варна и странджанската народна певица и организатор на фолклорни фестивали в страната Златка Ставрева.

Младите певци, музиканти и танцьори се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Кметът на район „Младост“ във Варна Христо Христов е осигурил и три парични награди – за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област.

ВН