Хиляди на протест в Лондон срещу ковид ограниченията

ВАРНА новини лого

Снимка AP

Хиляди хора протестираха днес в центъра на Лондон срещу ковид ограниченията в Обединеното кралство, след като по-рано този месец правителството отложи за юли отмяната на последните рестрикции заради ръст на новозаразените с коронавируса, предаде Франс прес.

Демонстрантите вървяха под звуците на барабани, музика и свирки от Хайд парк до парламента и държаха в ръцете си транспаранти с надписи „свобода“.

С викове „Засрамете се!“ протестиращите хвърляха тенис топки през оградата на официалната резиденция на премиера Борис Джонсън на Даунинг стрийт 10 и на парламента в Уестминстър.

Въпреки напредъка на ваксинационната кампания и продължителното затваряне през зимата, Обединеното кралство от няколко седмици се сблъсква с увеличаване на инфекциите заради варианта Делта на коронавируса.

Страната регистрира над 18 000 нови случая на коронавирус през последните 24 часа. Влошаването на ситуацията накара правителството да отложи с 4 седмици, до 19 юли, отмяната на последните все още действащи рестрикции. Това включва отварянето на дискотеките, обслужването на бара в пъбовете и възможността повече от шест души (или повече от две домакинства) да се срещат на закрито.

БТА