СЕМ обвинява министъра на културата проф. Минеков в „неверни“ твърдения

ВАРНА новини лого

Снимка БТА

Съветът за електронни медии (СЕМ) определи като „неверни“ твърденията на министъра на културата Велислав Минеков, че медийният регулатор не е отговорил на негов сигнал за отказ на БНТ да предостави на министъра право на отговор.

Според СЕМ проф. Минеков въвежда обществото в заблуждение.

В позицията на СЕМ се казва, че това е поредният път, в който министърът на културата прави неверни публични изявления и припомня, че на 18 юни медийният регулатор е получил писмо от проф. Минеков, в което той сигнализира за възпрепятстване на правото му на отговор от страна на Българската национална телевизия (БНТ). На 22 юни министърът е уведомен с писмо, че СЕМ е назначил проверка. Доколкото нарушенията на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, включително относно правото на отговор, се установяват в сроковете и по реда на Закона за административните нарушения, СЕМ е заявил, че проф. Минеков ще бъде информиран допълнително при приключване на производството.

Съветът за електронни медии посочва още, че е силно обезпокоен, че министърът на културата въвежда в заблуждение обществото относно комуникацията си с независимия регулатор. Медийният регулатор прие вчера оставката на Ивелина Димитрова – член на надзорния орган на квотата на президента, която подаде оставка заради поведението на СЕМ около скандала между Велислав Минеков и ръководството на БНТ.

В интервю за БНР Димитрова заяви, че очаква СЕМ да направи мониторинг във връзка със създалото се напрежение между БНТ и министъра на културата.

Novini.bg

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.