Първият български военен научно-изследователски кораб ще се нарича „Св.Св. Кирил и Методий“

ВАРНА новини лого

Снимка Maksim Aleksandrov, marinetraffik.com

Първият български военен научно-изследователски кораб ще се нарича „Св.Св. Кирил и Методий“. Името беше избрано днес в Националния център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от комисията по наименуване на кораба в състав флот. адм. Боян Медникаров и кап. I ранг Калин Калинов от Висшето военноморско училище /ВВМУ/, проф. Христо Пимпирев от Българския антарктически институт /БАИ/, Драгомир Матеев от СУ, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА и член на БАИ и Милена Дамянова от Министерството на образованието и науката. Това съобщиха от комисията по избор на името.

От представените 250 предложения, след конструктивни разисквания, комисията е избрала за име на първия български военен научно-изследователски кораб „Св.Св. Кирил и Методий“.

Комисията се е обединила около това име, защото Светите братя са символ на българската писменост, образование и наука, което отговаря на основната цел на кораба – научни изследвания и обучение на кадри за военноморските сили и други морски образователни институции.

Победителките в конкурса са две дами – Мария Илчева и Виктория Евгениева Румянцева, отбелязват от комисията.

На заседанието началникът на ВВМУ, флотилен адмирал Боян Медникаров е обявил решението на Академичния съвет на училището за удостояването на проф. Христо Пимпирев със званието „Почетен професор“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

На 17 юни т.г. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, като участник в Консорциума „Българска антарктическа база „Св. Климент Охридски“ и научно-изследователски кораб“, съвместно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българския антарктически институт /БАИ/, обявиха конкурс за име на бъдещия научноизследователски кораб на България.

Корабът ще плава под военноморски флаг и ще бъде в състава на ВВМУ.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява са, осигуряване на българските национални антарктическите експедиции; осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания; осъществяване на други научноизследователски дейности в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации; осигуряване на практиките на обучаемите от ВВМУ и други морски образователни институции; хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

Във връзка с предстоящото придобиване на кораба беше обявен конкурс за име на плавателния съд, като предложенията трябваше да отговарят на следните условия – да бъдат свързани с поне едно от следните направления: история, география, образование, наука, култура и традиции на България; да са съобразени с традициите на източноправославното вероизповедание – традиционна религия в Република България, съгласно Конституцията.

БТА

Още по темата: Купуват 37-годишен кораб от руснак за учебни цели на висшите ни морски кадри