Иван Портних: Работим в целия град, промяната ще стигне до всеки варненец! (ВИДЕО)

Иван Портних

Начало на ремонтните дейности за облагородяване на 17 м. р., район „Приморски“ бе дадено днес в присъствието на кмета на Варна Иван Портних, който беше на строителната площадка заедно Христо Иванов, зам.-кмет, и Петя Проданова, кмет на район „Приморски“. 

„Обявихме амбициозен план, който включва редица микрорайони в обхвата на целия град. Забавата в държавата неминуемо се отрази върху проектите, но въпреки всичко, по това, което сме обявили като списък, се надявам в рамките на месец, месец и половина да работим на всички места. В 17 м. р. започнахме с цялостен ремонт на ул. „Д-р Анастасия Железкова“, до дни ще бъде асфалтирана ул. „Акациите“, която до скоро беше само на хартия. Влизаме в малките улички. Изцяло обновена ще бъде „Кайсиева градина“, аналогично подобен на този проект, където се намираме, имаме и за „Аспарухово“, „Възраждане“… Дълъг е списъкът, публикували сме го многократно, продължаваме с това, което сме поели като ангажимент.

Десетки хиляди варненци ще видят промяната пред своя дом“, заяви кметът на Варна.

Започналият днес ремонт обхваща територията между бул. „В. Левски“, бул. „Осми Приморски полк“ и ул. „Мир“ и ул. „Царевец“. Проектът предвижда изграждане на 10 спортни и детски площадки, кътове за отдих, подмяна на осветителните тела и озеленяване. Иван Портних посочи още, че в проекта се включва и ремонт на ул. „Мадара“, за която предстои разширение и укрепване, свързано с канала, за което има отделен проект и финансиране. 

За облагородяването на 17 м. р. бяха осигурени европейски средства, но проектът отпадна заради обжалване. Това се случи и с проекта за кв. „Чайка“, тъй като определени общественици подведоха хората, че ще има презастрояване. Ние всъщност искаме да правим точно обратното – паркови зони, зони за отдих, спортни игрища, ремонт на малките улици и паркоместата. Предвидените средства бяха пренасочени за IV м.р. във „Вл. Варненчик“, който вече е напълно обновен, припомни още кметът.

В район „Приморски“ продължава работата по трансформирането на бившето Оздравително училище в КК „Св. Св. Константин и Елена“. Започна изготвянето на технически паспорт и енергийно обследване на сградата. Целта е там да се изгради ново начално училище, за да бъдат осигурени места за децата на младите семейства, които живеят в района. Предстоят ремонти на две от централните улици във Виница – ул. „Св. Св. Константин и Елена“ – в участъка от ул. „Цар Борис III” до гробищния парк, и ул. „Цар Борис III” – от бул. „Осми приморски полк” до пресичане с Фатрико дере.

„През март с приемането на бюджета обявихме амбициозен план, който включваше облагородяване на редица микрорайони в обхвата на целия град. Забавата в държавата обаче се отрази на проектите, но това, което сме поели като ангажимент, ще изпълним. Надявам се в рамките на месец и половина да започнем работим на всички места“, каза още Иван Портних. 

Междувременно приключва работата по проектите от стария програмен период. По думите на кмета новият програмен период все още не е отворен за общините, тепърва предстои изготвяне на критерии за кандидатстване, кандидатстване, проектиране, одобрение, избор на изпълнител, с което 2022 година ще бъде нулева за финансиране с европейски средства. 

Подробности за проектите вижте във ВИДЕОТО:

Снимки и видео Борис Проданов, „ВАРНА новини“