Нова група нелегални мигранти е достигнала Кипър

мигранти

Снимка: Ройтерс

Кипърската полиция е задържала в петък сутринта група от 18 мигранти, достигнали до южната част на острова от Турция през Северен Кипър, съобщава ДПА.

Мигрантите са от сирийски произход. Само преди няколко дни бяха задържани 22 мигранти, които са част от малкия, но постоянен поток от мигранти към южната част на острова, пише БТА.

Поради това през 2020 година Кипър е имал най-висок процент молби за убежище от всички членки на ЕС спрямо броя на населението си. Докато в Германия са подадени 1200 молби на един милион жители, в Кипър са подадени повече от 8400, сочат данни на европейската статистика.

Трафикантите обикновено прекарват хора от Турция, намираща се на 70 км от острова, до Северен Кипър, откъдето мигрантите достигат южната част на острова по тайни пътеки, съобщава кипърското радио. Щом стъпят в южната част на острова, към тях се прилагат правилата за убежище на Европейския съюз.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара. Кипър стана член на ЕС през 2004 г., но европейското право е валидно само в южната част на острова до евентуалното му обединяване.

Novini.bg