Проф. Кантарджиев за д-р Кацаров: Бог да му прости

Тодор Кантарджиев

„Доста е критикувал моята квалификация, аз му прощавам, нека Господ да му прости“, коментира пред „България Он Еър“ консултантът по ваксинационния процес към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев по повод действията на служебния здравен министър. Професорът разкри, че Планът за действие при нова ковид вълна съществува от юни 2020 г. и е внесен в Народното събрание.

„Това, което сега беше представено като ново, всъщност не е ново. Новите неща са малко спорни“, посочи Кантарджиев.

По думите му относно чисти стаи в болниците, следва да бъдат изяснени някои въпроси с гражданските права и дискриминацията, в т.ч. и теми като затваряне, изискване на сертификати.

„Именно колективът, който представи този план, беше сред най-върлите критици на затварянето. Много ме притеснява граничният контрол“, призна епидемиологът. Той упрекна служебния здравен министър, че си е позволил да каже, че едва ли не благодарение на него се прави секвениране на пробите за ковид, като дори е объркал термина с друг – секвестиране, което е отнемане на имущество.

„Опита се да каже, че Националният център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ досега хаотично е секвенирал пробите за ковид“, поясни дългогодишният шеф на Центъра.

Проф. Кантарджиев изрази надежда да сме като Полша и Франция и да не ни засегне много Делта вариантът, тъй като по думите му се допуска занижен контрол на границата на хората със сертификати.

„Освободен съм от около месец и нямам точни данни за ваксините, но за да дариш на други държави, това е продължителна процедура с някои рискове. Грехота е, когато наши братя искат ваксините, те да не се оползотворят. Досега Щабът по ваксинация работи идеално. Общественият съвет е много хубав, но защо беше забравено да бъде поканена Българската православна църква?!“, недоумява консултантът по ваксинационния процес към Столичната община. Проф. Кантарджиев припомни, че България е единствената държава, която не затвори храмовете заради ковид и не допусна заразяване в църквите.

От Tribune.bg