От ПИК! Доктор с тревожни разкрития: Масово българите не се връщат за втората си доза ваксина

ваксина

Само 14-15% от българите са напълно ваксинирани срещу COVID-19. Въпреки това вместо да се увеличават, желаещите да се имунизират у нас намаляват. Днес в градския парк на Ямбол има изнесен пункт за ваксиниране.

Дежурен екип на РЗИ още от рано сутринта започна работа. На място може да се поставят всички видове ваксини, одобрени за употреба в ЕС.

„За голямо съжаление, тенденцията за слаб интерес към имунизирането продължава. Въпреки всички наши усилия – създаване на мобилни екипи, изнесени имунизационни кабинети тенденцията се запазва“, коментира доктор Юлия Димитрова от РЗИ-Ямбол пред Би Ти Ви.

Тя обясни, че масово хората не идват да си поставят втората игла, въпреки че са си сложили вече първата доза.

„Има случаи, в които седим, докато изразходим отворения флакон. За голямо съжаление, има вероятност ваксини да се бракуват. Имаме 20 флакона „АстраЗенека“, чийто срок изтича в края на месеца. Ако тази тенденция се запази, по всяка вероятност, ще има и други видове ваксини, които ще бъдат бракувани заради изтекъл срок на годност“, допълни тя.

Димитрова обясни, че медицинските екипи се чувстват разочаровани от този факт, защото са положени много усилия, а достъпът до препаратите е максимално улеснен.

Днес регионалните здравни инспекции в София, Плевен и Велико Търново също организират мобилни ваксинационни пунктове.

pik.bg