Варненец оправдан за опит за убийство! Съдът прие неизбежна отбрана

съд

Варненският апелативен съд призна подсъдим за невинен по обвинение, че е направил опит умишлено да умъртви друг мъж, като му нанесъл удар с нож. Въззивната инстанция отмени присъдата на Варненския окръжен съд, който е признал вината на Димитър Х., присъдил е „лишаване от свобода“ за 5 години и 50 хиляди лева – обезщетение за неимуществени вреди в полза на пострадалото лице. Съдебният състав на Апелативния съд прие, че деянието е извършено в условията на неизбежна отбрана, поради което подсъдимият трябва да бъде оправдан. Отменена бе и мярката му за неотклонение „парична гаранция“.

На 2 октомври 2018 г.  Димитър отишъл в игрална зала, където се намирали пострадалият и други общи познати. Възникнал словесен конфликт и охраната извела участниците навън. Пострадалият ударил подсъдимия, който паднал на земята. След като се свестил, побягнал. Тъй като бил последван от опонента си, го пронизал с джобния си нож в сърдечната област. Полицейски екип задържал дееца, а прободеният мъж бил опериран в болница. 

Делото пред апелативния съд бе образувано след постъпили протест на прокуратурата и жалби на подсъдимия и частния обвинител–граждански ищец.

Настоящата инстанция разпита вещо лице, участвало в изготвянето на съдебно-медицинска експертиза пред първата инстанция, относно механизма на нанасяне на удара. Съдът назначи и допълнителна съдебно-психиатрична експертиза. Вещите лица заявиха, че подсъдимият е действал в състояние на уплаха.

Представителят на Апелативната счита, че първоинстанционният съд е наложил справедливо наказание. Частният обвинител и граждански ищец обаче поиска увеличение на санкцията. Защитата на Димитър Х. изтъкна, че той е станал обект на нападение от страна на пострадалия и затова се е оттеглил от местопроизшествието. Реакцията му показва, че не е имал намерение да атакува.

Присъдата, с която Апелативен съд – Варна отмени съдебния акт на първата инстанция и оправда Димитър Х. за извършен опит за убийство, може да бъде обжалвана и протестирана пред Върховния касационен съд.

Прочетете още: Специалисти от СОБТ взривиха изоставен куфар