България гласува: Избори за 46-ия парламент на страната

Парламентарни избори 2021

България за втори път в рамките на година се изправя пред парламентарен вот и дилемата ще се състави ли правителство.

В сравнение с април, сега за гласовете на избирателите се борят по-малко партии и коалиции. Тогава бяха 30, а сега те са 23.

Изборният ден започва в 07:00 и приключва в 20:00 часа, но ако има чакащи и негласували, той може да бъде удължен до 21:00 часа.

Този път ЦИК разреши видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение след края на изборния ден при обявяване на гласуването за приключило.

9401 са секциите в страната, в които ще се гласува на предсрочните парламентарни избори, а в 273 секции в чужбина ще може да се гласува с електронни устройства.

Хартиените бюлетини, разпечатани за вота утре са 7 млн. и 400 хиляди. Те ще се използват само при повреда в машините, които са задължителен елемент от вота във всички секции с над 300 избиратели.

5081 са кандидатите за народни представители, което означава с 2000 по-малко отколкото през април.

Заради промените в Изборния кодекс, този път няма ограниченията за секции извън Европейския съюз. И така за избора на 46-ото Народно събрание ще има рекорден брой разкрити секции.

Българите зад граница ще имат право на вот в 68 държави и общо над 780 секции. Най-много са тези във Великобритания – 135. Следват Германия, Турция и Съединените щати. Интересно ще бъде и в Гърция и Турция.

112 ще са изборните секции в съседна Турция-като най-голям е броят им в Бурса-33, следва Истанбул – с 25.

В 32 секции гласуват нашите сънародници в Гърция – с 12 повече от предишните избори. Активността на гласуването се определя от броя на туристите, които ще отидат до секциите.

С машини се гласува само в секциите в Атина.

На Халкидики могат да упражнят правото си на вот в Неа Муданя и Никити. Седем секции има на други гръцки острови.

От Tribune.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление!