ГЕРБ с жалби в редица градове за нарушения в изборния ден

Прегряла машина.

Снимка бТВ

ГЕРБ са пуснали жалби до съответните РИК в редица градове в страната. Причинините са или неработещи машини, неправомерно гласуване или направо влизане на кметове от дадена партия в секциите и тяхното вмешателство.

Ето и жалбите на ГЕРБ:

ГЕРБ-Сливен подаде жалба до Районната избирателна комисия /РИК/-Сливен за неправомерно гласуване в една от секциите в кв. „Речица“. „По данни на наши членове на СИК 122 в кв. „Речица“, председателят на СИК е позволил гласуването на Румен Иванов Бозуков без да има право да бъде вписан под чертата и да има право да гласува в тази секция. За удостоверяване на самоличността си, лицето е представило само лична карта и Удостоверение за застъпник“, пише в жалбата на ГЕРБ.

От ГЕРБ – Сливен настояват Районната избирателна комисия да предприеме всички необходими мерки и да провери случая.

ГЕРБ-Сливен подаде жалба до Районната избирателна комисия /РИК/-Сливен за некоректно отношение на представители в Секционните избирателни комисии на партия ИТН в I ОУ „Хаджи Мина Пашов“. Те се държат непристойно и заплашват избиратели пред избирателните секции.

„Предвид горното, Ви моля, след като се убедите в основателността на изложените от нас факти, да постановите решение, с което да се гарантира спокойствието на гражданите при упражняване на правото на глас. Моля да вземете и всички необходими мерки и предприемете всички необходими действия за преустановяване на гореописаните нарушения“, се казва още в жалбата.

Граждани сигнализират ГЕРБ-СДС в София за масови нарушения в изборния ден. До 11.00 часа са получени над 20 сигнала. Голяма част от тях са свързани с неработещи и блокирани машини, които възпрепятстват правото на глас, а в секциите се образуват опашки. Заради блокирани и неработещи машини на няколко места гражданите са се отказали да гласуват. Други от жалбите са свързани с поставени агитационни материали в непосредствена близост до местата за гласуване. Гражданите молят да се вземат необходимите мерки изборния процес да протече нормално.

Председателят на комисия в секция 33 в 61 ОУ в район „Връбница“ е допуснал заснемане на клипче от избирател за начина и вида на гласуване. По-късно председателят е допуснал и двама човека до машината – семейство, което си помага и разговаря за това как и за кого гласува.

С това той опорочава тайната на гласуването.

В жалбата се настоява РИК-25 МИР да извърши проверки по случаите и да съдейства за недопускане на противоконституционно поведение.

Областният предизборен щаб на ГЕРБ в Кърджали сезира Районната избирателна комисия, че на територията на общините Крумовград и Кирково кметове на населени места присъстват в изборните помещения, агитират в полза на ДПС и неправомерно дават указания на гласуващите. Нарушенията са установени в СИК-овете в село Едрино, Крумовградско и селата Завоя, Чакаларово, Дружинци, Домище и Чорбаджийско в община Кирково. От  щаба на ГЕРБ настояват РИК да извърши проверка и да отстрани въпросните лица от секциите.

В ОУ „Христо Ботев“ в Айтос, където се намират 6 секционни избирателни комисии, има поставени стикери на политическа партия „Българско лято“. За това сигнализират от ръководството на ГЕРБ-Бургас. Агитационните материали са залепени на самите врати на сградата, както и на кош за боклук.

„Това е нарушение по Изборния кодекс, ясно е разписано, че агитационните материали не бива да са разположени на по-малко от 50 метра от мястото за гласуване.

От ГЕРБ – Бургас се надяват да бъдат предприети мерки по сигнала и да се приложат необходимите действия при констатирано нарушение.  

tribune.bg

Още по темата: Избирателната активност към 11 ч. във Варна е 12%. На места в града вече се гласува с хартиени бюлетини