ГЕРБ с отворено писмо до ЦИК: Оспорваме вашето бездействие

ЦИК

ГЕРБ с отворено писмо до ЦИК, в което обжалват бездействието да се проведе своевременно първо заседание на комисията в изборния ден. От партията подчертават, че такова е било направено едва в 9:00 часа, цели два часа след старта на изборния ден.

Ето и цялото писмо на ГЕРБ:

Уважаеми  членове на ЦИК,

Оспорваме и обжалваме Вашето бездействие да проведете своевременно първото заседание на ЦИК в изборния ден при неговото откриване. Вместо това заседание е насрочено за 9 часа – два часа след старта на гласуването. По този начин за цели два часа изборният процес в най-важния момент – началото на гласуването, е оставен неуправляем и безконтролен от страна на висшия професионален избирателен орган. Включително и на практика, ЦИК се е отказала от правомощията си за два часа и е отложила решаването на проблемите, възникващи при откриването на гласуването с машини. Комисията отлага и разпореждането си да се допусне замяна с алтернативната форма на гласуване – с бюлетини, поради възникнали непредвидени пречки в секциите. Това бездействие сериозно е препятствало началото на гласуването и е довело до необосновано забавяне прилагането и изпълнението на закона в множество секции в страната.

Считаме нарушението за особено съществено, което влияе за правилното и законосъобразно осъществяване на изборите днес. ЦИК не може да забавя или отлага упражняването на правомощията си в ущърб на изборните права на гражданите.

Още повече, че чак в 11.00 ч. на 11.07.2021 г. ЦИК взе решение, с което дава правомощия на РИК да разреши преминаване към гласуване с бюлетини в секциите, в които има констатирани технически проблеми с машините. Това е безпрецедентно нарушаване на Конституционни изборни права.  

tribune.bg

Още по темата: Сбиване на опашка за гласуване в избирателната секция в Бурса