Избирателната активност към 16 ч. в страната е 27,2 на сто

Камелия Нейкова

Снимка БГНЕС/архив

Избирателната активност към 16.00 ч. е 27,2 на сто, съобщи говорителката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Тя е по-ниска от избирателната активност към 17.00 на изборите на 4 април, когато е била 40 на сто. Най-висока на днешните избори е избирателната активност – 33,14 на сто, в Смолян и най-ниска – 20,61 на сто, в Кърджали.

На тези избори ЦИК измерва с час по-рано активността, уточни Нейкова.

Нейкова изрази увереност, че СИК на тези избори доста по-бързо ще обработят информацията и данните от гласуването, ще отпечатат финалния протокол от машинното гласуване, ще го подпишат и ще предадат всички книжа в Районните избирателни комисии.

Говорителят на ЦИК коментира още, че по отношение на преброяване на резултатите машинното гласуване доста улеснява процеса, тъй като не се налага преписване на данните от машинното гласуване върху хартиения протокол. По думите й някои секции ще имат малко повече работа, защото ЦИК взе решение в определени на случаен принцип избирателни секции да се извършва преброяване на контролите разписки, или контролно преброяване. Те са 1343 секции в страната и 39 в чужбина, уточни Камелия Нейкова.

До момента е взето решение от ЦИК и от РИК за преустановяване на машинното гласуване в 53 секции и там да се премине на хартиено гласуване. Последната секция, в която е взето това решение, е в Брестовене, изборен район Разград, тъй като там е установен проблем със системния хеш код на машината. В страната се гласува с общо 10 516 устройства и спирането на тези машини за гласуване е пренебрежимо малък процент, подчертаха от ЦИК.

Тази сутрин другият говорител на ЦИК Цветозар Томов каза за БТА, че при предишни машинни гласувания между 0.5 и 1 процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем.

Камелия Нейкова отново припомни, че в избирателните секции, пред които все още има избиратели и след 20.00 ч., изборният ден ще бъде удължен с един час – до 21.00 часа.

Приключил е изборният ден в Австралия, добави Нейкова

БТА

Още по темата: Ново „шоу“ с машина! Във Варна мъж гласува последователно 2 пъти с една карта и получи 2 бележки