Най-ефикасният капан за комари се прави за 5 минути (ВИДЕО)

Комар

Постоянното пръскане с репеленти не е за препоръчване при борба срещу комарите.

Zajenata посочва един далеч по-ефективен начин, за който ви трябва една пластмасова бутилка и 5 минути време.

Методът е безопасен и бюджетен, а приготвения домашен капан може да инсталирате и на открито, и на закрито. Действието му трае от 4 до 14 дни. Комари,оси, мухи и оси няма да имат никакъв шанс!

Ще ви трябват:

1,5-литрова пластмасова бутилка без тапа
1 чаша топла вода
2 супени лъжици захар на пясък
1 ч.л.суха мая
парче тъмен плат, вестник или фолио

1. Отрежете горната част на бутилката така, че да е равна на една трета от дължината на цялата бутилка.

2. Напълнете дъното на бутилката с чаша вода, която не е по-топла от 30 градуса. Добавете захарта, разбъркайте добре. След това изсипете и маята, и разбъркайте отново.

3. Поставете изрязания конус от бутилката с гърлото навътре. Ако частите не се вместят плътно, желателно е да ги закрепите с тиксо или лепило в зоната на снадката.

Така въглеродният диоксид ще се освобождава само през гърлото на
бутилката и насекомите няма да се натрупват отвън.

4. Сега трябва да опаковате бутилката с кърпа или вестник, и да го затегнете по ръбовете.

5. Поставете готовите капани в тъмните ъгли на помещението, където няма течения. Може да се използват и на открито, но ефектът ще бъде по-слаб.

6. Комарите охотно налитат на миризмата на ферментирало освен това са привлечени и от липсата на светлина вътре. Когато се опитат да се измъкнат от капана, те се придвижват нагоре, но поради тесните дупки и лепкавите стени рано или късно попадат във водата, където умират.

как се прави капан за комари

Принципът на капана против комари

Този капан е предназначен за бременни женски комари – именно те смучат кръв. Насекомите търсят жертвите си по излъчваната от тялото топлина издишания въглероден диоксид.

Основните компоненти на капана са – мая, топла вода и захар. В процеса на алкохолна ферментация те произвеждат достатъчно въглероден диоксид, който също привлича насекомите.

Капанът работи, докато се извършва ферментация – от 5 до 7 дни, в зависимост от температурата на помещението (на хладно трае по-дълго).