Нова порция сигнали и жалби на ГЕРБ за нередности по време на вота

Снимка БГНЕС

Снимка БГНЕС

Нова порция жалби и сигнали на ГЕРБ за нередности в изборния процес. Два от тях са в района на Момчилград:

Първият е, че в областния предизборен щаб на ГЕРБ в Кърджали има информация, че кметовете на населени места в община Момчилград присъстват в изборните помещения в качеството си на санитарни отговорници, упълномощени с писмена заповед от кмета на общината Илкнур Кязим.

Същите твърдят, че им е разпоредено да упражняват контрол върху спазването на противоепидемичните мерки.

От ГЕРБ поискаха РИК да направи проверка.

Вторият е за съмнения за контролиран вот и умишлена авария. Председателят на Областния предизборен щаб в Кърджали Цвета Караянчева уведоми РИК и Окръжна прокуратура за драстично нарушение на изборните правила в СИК № 7 в Момчилград, където председателят на комисията от ДПС отваря разписките от машинното гласуване и ги подпечатва преди да бъдат пуснати в урните.

Караянчева поиска да бъде извършена проверка и във връзка с аварията на електропровода, захранващ над 20 села в района на Перперек и Широко поле, община Кърджали. Прекъсването остави без ток за неопределено време секционните избирателни комисии в района и на практика блокира машинното гласуване.

ГЕРБ със сигнал за технически проблеми с машина за гласуване в секция в Благоевград

Областният координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград Андрей Новаков подаде жалба до РИК-Благоевград за технически проблеми с машината за гласуване в секция № 010300037 в III ОУ „Димитър Талев“, гр. Благоевград. „От самото начало на изборния ден устройството не работи добре и многократно прекъсва, издава звуков сигнал и съобщение „Буферът не може да работи празен“. Това е наложило машината да бъде изключена от ел. захранването за 20 минути, както и да бъде въведен ПИН код”, се уточнява в жалбата, като се иска РИК да предприеме мерки по случая, с оглед спазването на Изборния кодекс.

ГЕРБ-Симитли сигнализира РИК-Благоевград за агресивно поведение на наблюдател от ИТН

„Дамян Качулски, представящ се за наблюдател на ИТН отправя заплахи чрез вербална агресия към членовете на СИК 014400004 в Симитли, с което значително затруднява работата на длъжностните лица и забавя изборния процес”, се посочва в жалбата до РИК-Благоевград и се иска предприемане на мерки по случая.

ГЕРБ – Враца входира сигнал до РИК за нарушаване на Изборния кодекс от страна на Диан Дамянов – кмет на кметство Чирен. В щаба на ГЕРБ е постъпил сигнал, че кметът на с. Чирен Диан Дамянов се е заключил в помещение в читалището на селото, в близост до секционната избирателна комисия и през прозореца на стаята извиква жители на селото, отправили се към изборното помещение, за да гласуват.

„След известно време той е напуснал помещението, в което има агитационни материали на политическа партия. Според получения от нас сигнал Дамянов упражнява предизборна агитация“, пише в сигнала.РИК – Враца извършва проверка на посочените в сигнала обстоятелства.

Хаос с машинното гласуване в Ямбол констатираха представители и наблюдатели от ГЕРБ-СДС. Опашки пред избирателни секции, изнервени гласоподаватели и блокиращи машини.

След сигнал за нестартиралата работа на машина в секция 16 в Ямбол и невъзможност на избирателите да гласуват, едва след 12 часа на обяд бе разрешен вота с хартиени бюлетини в посочената секция.

В секция 67 въпреки проблема с машинната, не е разрешен вот с хартиени бюлетини. ГЕРБ-СДС подаде втори сигнал свързан с проблемната 67-ма секция. От самия старт на гласуването машината блокира непрекъснато и след всеки избирател се рестартира. Това създава непрекъснато напрежение сред избирателите и забавя много процеса на гласуване. От коалицията настояват да бъде създаден нормален избирателен процес в Ямбол.

За фрапиращо нарушение в изборните секции в Ямбол сигнализира Коалиция ГЕРБ-СДС в  РИК. В никоя от изборните секции и помещения не се извършва дезинфекция на картите за машинно гласуване, след тяхното използване. Не се предоставят на избирателите и ръкавици за гласуването. „Това нарушава противоепидемичните норми, въведени и действащи към момента“, се казва в сигнала.

Сигнал за наличие на агитационни материали пред избирателни секции 21 до 26 и 97-ма в център „Каритас“ в Ямбол подаде ГЕРБ-СДС. „Настояваме за проверка и незабавно премахване на агитационните материали, които нарушават  разпоредбите на Изборния кодекс“, се казва в сигнала.

„Свидетели сме на хаос в изборния процес. Така се правят избори от служебно правителство!“, коментираха от Коалиция ГЕРБ-СДС в Ямбол.

ГЕРБ: Да се премахнат плакати до секция в село Детелина

На 20 метра от секционна избирателна комисия в с. Детелина, която се намира в сградата на кметството, има плакати на политическа партия „Изправи се! Мутри вън!. За това сигнализират от централата на ГЕРБ-Бургас.

„Това е поредният случай за агитационен материал, който не е отстранен както е по регламент на Изборния кодекс. Реално плакати и други агитационни материал не би следвало да са разположени на по-малко от 50 метра от мястото за гласуване“.

От ГЕРБ настояват за проверка по сигнала и отстраняване на плакатите до въпросната секция.  

tribune.bg

Още по темата: ГЕРБ с жалби в редица градове за нарушения в изборния ден