От ПИК: От ЦИК са готови да обявят преминаване към хартиено гласуване

Колаж на ЦИК, бюлетини и машини за гласуване

Колаж: ПИК.

Проблемите с машините започнаха още в ранните часове на изборния ден. Така например в Русе устройствата за гласуване не са успели да стартират 20 минути е отнело на техниците, за да отстранят проблема.

В пловдивското училище „Димитър Талев“ пък машината е отказала и в момента 20 души стоят и чакат на опашка проблемът да бъде отстранен.  

„Колко са малки и сериозни ние не знаем, в рамките на очакваното са, общо под 10 секции са имали проблеми със стартирането на машините“, обяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов по повод проблемите в някои секции.

Той допълни, че ще преценят дали в тези секции да се премине към хартиено гласуване, но от комисията са свикнали да взимат експресни решения.  По думите на Томов дефектите били много малко и вероятно в някои секции ще има преминаване към хартиено гласуване. Към този момент не знае за постъпили жалби и сигнали за нарушения. 

Проблем с машината и в 114 секция в Стара Загора. Имало е софтуерен проблем като се е оказало, че тя е била настроена да започне в 9 часа. В областта са казали, че има доста проблеми, но все пак изборният ден е започнал. Първият гласувал даде своя вот към 8:15 часа, след като жената е чакала от 7 часа пред секцията. Тя е обяснила пред бТВ, че ѝ е станало лошо, докато чака, за да упражни правото си на глас. 

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви пред БНТ, че е имало проблем в 25 и 26 район в София, от Варна и Бургас, две или три машини на места имат технически проблем. Чака се да се вземе решение дали да се премине към вот с хартия.

На 5 места вече е взето решение да се гласува с хартия – в Полски Тръмбеш, в село Янково, Брусарци, Карнобат и Добрич. В Добрич принтерът на устройството е бил повреден

И в Сливен спряха гласуването до второ нареждане. Машините не работят. 

Проблеми и в Бургас с машините – Имало е секции с машини, които са  със сменени часови таймер. При две от секциите ще се премине на хартиено гласуване.

Сигнали за проблеми с машините има и от Бурса.

От ПИК

Четете още: От ЦИК обявиха: 8 машини за гласуване не работят