Проблеми с машини в Бургас, Ловеч и Пловдив

Машина за гласуване

Снимка: Мариана Стойкова, ВАРНА новини.

За технически проблеми с машините при началото на изборния ден сигнализират от ГЕРБ-Бургас. Първият случай е в СИК №34 в гр.Несебър, кв. „Черно море“, детска градина „Моряче“. Там е възникнал проблем с машините за гласуване в началото на изборния ден.

„Във въпросната секция има две устройства за гласуване, едно от който е било настроено да започне работа час по-късно от законно установенето време (07.00 ч.. )На място е извикан техник, който не е имал оторизация да промени часа и се е наложило да се изчака със започването на изборния ден. Това е предизвикало струпване на хора и забавяне на процеса на гласуване“, коментира областният председател Димитър Бойчев.

Той допълва, че по този начин се поставя под съмнение дали изборният ден ще приключи в законовия посочен час. В противен случай това противоречи на Изборния кодекс в частта за „начало и край на изборния ден“.

Още един технически проблем е регистриран в бургаския квартал „Лозово“. СИК 198. Устройството за машинно гласуване не е успяло да стартира в 07.00 ч., изписва надпис „няма хартия“ и този проблем все още не е отстранен. На място е извикан техник на фирмата за поддръжка на машините, но не е настъпила промяна.

„ЦИК е уведомена за проблема в кв. Лозово, но повече от час след началото на изборния ден не се е произнесла все още по случая и не е разрешила преминаването на гласуване с хартиена бюлетина. Отнема се правото на хората да изразят своя вот, жителите на кв. „Лозово“ са се върнали по домовете си, след като са чакали пред секцията. Съкращава се и времето за гласуване по този начин. Настояваме незабавно да се проверят посочените сигнали и да се приложи необходимите действия при констатирано нарушение“, категорични са от ГЕРБ-Бургас.

ГЕРБ в Пловдив сигнализира РИК за проблем с машина в „Южен“

ГЕРБ – Пловдив изпрати жалба в 16-та РИК, с която сигнализира за сериозни нарушения в изборния процес, които се случват в секционна избирателна комисия №162205077 в ОУ „Стоян Михайловски” в район „Южен“. Гласуването в секцията е преустановено поради проблем с машината, изборният процес е стопиран и не са предприети действия по уведомяване на РИК и ЦИК.

С жалбата се настоява да бъде извършена проверка по случая и изборния процес да бъде възстановен.

ГЕРБ-Ловеч: Секции в общините Априлци и Луковит са с неработещи машини

Секции в общините Априлци и Луковит са с  неработещи машини. От началото на изборния ден местните комисии чакат решение на ЦИК как да продължи гласуването. Гласоподаватели, дошли да гласуват в ранните часове, са оформили опашка, после много от тях изнервени са си тръгнали и се връщат по един, два пъти, за да опитат да гласуват. Все още няма решение на проблема.

„Това на нищо не прилича”, „Кой ни натресе тези машини”, „Подиграват се с хората”, „Безобразие!”. Това бяха коментарите на избирателите, които искаха да упражнят правото си на глас.

Подаден е сигнал до РИК – Ловеч от председателя на областния предизборен щаб на ПП ГЕРБ.

tribune.bg

Още по темата: Скандал в ПИК! В една от секциите в Пловдив все още няма нито един гласувал