Първи космически туристи: Корабът на Ричард Брансън „Юнити-22“ ще излети този следобед

ВАРНА новини лого

Снимка: Фейсбук

Исторически полет на първите космически туристи предстои този следобед, съобщават световните агенции. Богатият авантюрист Ричард Брансън сам ще полети с космоплана „Юнити-22“ от Ню Мексико с още петима души. Специалният летателен апарат, който компанията на милиардера разработва вече 15 години, ще се издигне до височина 90 километра. Там шестимата ще изпитат безтегловност и ще видят извивката на планетата.

Брансън вече е продал 600 билета за общо 150 милиона долара. Полетът ще изпревари само с няколко дни първата мисия в космоса на собственика на „Амазон“ Джеф Безос, която е насрочена за 20-ти юли. От екипа на Безос коментираха, че ще се издигнат над 100-километровата граница, където бил истинският космос.

Днешният изпитателен полет на космическия самолет „Юнити-22“ ще е до ръба на космоса с пълен капацитет – двама пилоти и четирима пътници. Пилотите Дейв Макай и Майкъл Масучи ще контролират запалването и изключването на ракетния двигател и ще активират опашката на апарата за маневрата по връщане. Ричард Брансън ще бъде придружен от трима висши служители на компанията си – Бет Моузес, главен инструктор на астронавти във „Върджин галактик“, главният инженер Колин Бенет и Сириша Бандла, вицепрезидент за изследователската дейност.

Ако всичко върви по план, полетът ще продължи 90 минути и ще приключи, където е започнал – на писта на Спейспорт Америка в Ню Мексико. Това е 22-ият изпитателен полет на апарата и първият с пълен брой пътници отвъд земната атмосфера. Пътуването крие и рискове, тъй като прототип на космическия кораб на „Върджин галактик“ през 2014 г. се разби по време на тестови полет в пустинята Мохаве в Калифорния.

При успех Ричард Брансън ще може да се похвали, че е изпреварил конкурента си Джеф Безос и космическата му компания „Блу ориджин“ в т.нар. надпревара на милиардерите в космоса. Компаниите „Върджин галактик“, „Блу ориджин“ и „Спейс Екс“ на Илон Мъск си съперничат за овладяването на пазара на космическия туризъм.

От Tribune.bg