Трифонов предлага за вътрешен министър на натовска България ченге от ДС, клело се във вярност на БКП и Съветския съюз

Николай Радулов

Снимка: Zonanews.bg.

Чалга певецът Трифонов предлага за силов вицепремиер и министър на вътрешните работи бивш кадрови служител на мракобесната Държавна сигурност, пише Zonanews.bg. Става дума за лицето Николай Радулов, който е бил член на БКП, после беше лансиран от СДС, след това стана кадър на Барековата партия „България без цензура“, а сега вече е в „Има такъв народ“.

Най-скандалното изглежда се крие в неговото минало на щатен служител на ДС. Николай Радулов, който ще трябва да управлява едно изключително важно министърство, при условие, че правителството получи подкрепа в НС, е човек, който се е клел във вярност на БКП и дружбата със Съветския съюз, както се вижда от неговата клетвената декларация, съдържаща се в личното му кадрово дело от ДС.

Интересен въпрос е как ще погледнат на тази персона нашите евроатлантически партньори и съюзници? Не е ли време да се приеме закон, подобен на закона „Магнитски“, който да изстърже прикачният инвентар на Държавна сигурност от българския публичен живот?

Нека отворим архивите на някогашната мракобесна ДС и видим какво е правил офицерът от ДС Радулов, какви „успехи“ е постигал през 80-те г. на миналия век, провалял ли се е и какви „постижения“ е имал, когато е бил кадрови служител репресивната ДС. И на какво отгоре днес ще ни го представят под вънкашност нова и бездарие старо за силов вицепремиер и вътрешен министър. 

Ето какво пише в личното му кадрово дело /ЛКД/:

„Бил отговорник за комсомолската група в отделение ДС и секретар на офицерското комсомолско дружество. Др. Радулов от началото на 1985 г. е секретар на УК на ДКМС при Ленинско РУ на МВР…Лейт. Радулов членува в БКП от 1983 г. Включва се активно в мероприятията на ППО. Избиран е за секретар на офицерското комсомолско дружество при РУ и за секретар  на УК на ДКМС. Член е на Президиума на Ленински РК на ДКМС…От ръководените 13 агенти над 2/3 са вербовани от него като болшинството са от младежки среди, имащи възможност да долавят и подават сигнали за негативни прояви от най-различен характер. Тези възможности обаче не се използват в пълен обем, поради което значителна част от агентурата е слабо продуктивна. Оттук и малкия брой на сигналите, по които работи др. Радулов и активните дела на производство при него. Причините за това са от чисто субективен характер и се коренят в изградения неефективен стил и метод на работа. Преди всичко това е липсата на целенасоченост и конкретност в работата с агентурата, неритмичност на срещите, недиференциран подход в работата с всяки сътрудник.

В работата по делата не влага оперативно майсторство и комбинативност, поради което по водените през атестационния период 4 дела почти не е включил своя агентура. Няма активност и настъпателност, която да съответства на напегнатата оперативна обстановка. Работи по-добре по линия на общата профилактика като използва вооенно-полевите лагери за средношколците…Съществуващата вътре в него класова омраза към противника не може да намери реализация в практическата му работа и най-вече в работата му по активните дела на оперативен отчет. Ето защо в болшинството случаи въпросите на агентурно-оперативната работа се разглеждат и решават от него в чисто теоретичен план. Необходимо е др. Радулов да измени коренно подхода си при решаване на задачите, за се стреми да постигне пълно покритие и единство между теория и практика, между думи и дела. В противен случай въпреки потенциалните възможности, които притежава, ще се обезличи като оперативен работник агентурист“.

Целият материал и оригиналните документи са публикувани в Zonanews.bg