От ПИК: Цената на хляба скача

Хляб

Хлебари прогнозират, че тазгодишната зърнена реколта ще надмине 6 млн. тона. Оптимистичните данни обаче няма да свалят цената на хляба у нас, а напротив – тя ще продължи да се покачва заради поскъпването на тока. Това съобщи пред „Монитор“ председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

По думите й жътвата в Южна България почти приключва и зърнопроизводителите определят качеството на зърното като добро, а добивите – като изключително добри.

В Добруджа, където очакванията за реколтата също са високи, тя ще тръгне на 12 юли. Въпреки това обаче според Кукушева хлябът ще поскъпне отново, тъй като българският бизнес използва най-скъпата електрическа енергия от цяла Европа.

„Цената на хляба е пазарна. Ние не ползваме абсолютно никакви субсидии нито по национални, нито по европейски програми. Не участваме в каквито и да било мерки за спасяване на бизнеса, нито през мерките, свързани с COVID-19. Затова всеки производител има абсолютно различнa цена от останалите и във всеки град на България цената е различна“, категорична бе Кукушева, според която никъде по света няма толкова евтин хляб като в България.

У нас брашното може да бъде открито по магазините на цени на дребно от 1,19 до 1.49 лв./кг. Според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пък брашното тип „500“ на едро през последната седмица е вървяло средно по 1,04 лв./кг, или с 0.08 лв. по-скъпо, отколкото миналата година по това време, когато прогнозите бяха за по-слаба реколта заради сушата в някои части на страната.

Справка в онлайн брошурите на големи вериги в Гърция, Румъния, Унгария и Полша показва, че килограм брашно всъщност ще ни излезе най-евтино в южната ни съседка – 0.92 лв./кг. Втори в класацията се нареждат румънските търговски обекти, в които продуктът се предлага за 0.96 лв./кг. Челната тройка се допълва от унгарците, броящи по 286 форинта, или 1.57 лв./кг. Най-скъпо излиза брашното на поляците – 3 лв./кг.

От ПИК